Bagaimana Membuat Mee Kari Ketam yang Bikin Ngiler

Mee Kari Ketam

Sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Mee Kari Ketam yang Lezat yang unik?, Cara Gampang Membuat Mee Kari Ketam yang Lezat Sekali memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Bagaimana Menyiapkan Mee Kari Ketam, Sempurna untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Mee Kari Ketam yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Mee Kari Ketam, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Mee Kari Ketam enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar seputar Mee Kari Ketam yang bisa Anda jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Mee Kari Ketam adalah 3-4orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Mee Kari Ketam diperkirakan sekitar 1jam 30minit.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Mee Kari Ketam yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Mee Kari Ketam menggunakan 26 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

#goldenapron2020 #minggu33 #cookpadmalaysia Mee kari ketam ni tercetus gara-gara tengok resipi Kak Lily lah. Asik ketam je pun melintas kat wall Cookpad dia.. Tu hakak pun tak mo kalah, p beli ketam dan masak mee kari. Sememangnya mee kari ketam ni best sebab air rebusan ketam ni akan menghasilkan kuah kari yang lebih manis berlemak gituu. Bila makan tu, rasa nak tambah lagi. Sedar-sedar bermangkuk-mangkuk ehh makan.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Mee Kari Ketam:

  1. Bahan Kuah :
  2. 2 ekor ketam bunga
  3. 6 ekor udang
  4. 100 gm bebola ikan
  5. 100 gm kek ikan
  6. 200 gm santan
  7. 3 sudu besar serbuk kari
  8. 1 sudu besar serbuk cili
  9. 2 biji bawang merah (dikisar halus)
  10. 2 biji bawang putih (dikisar halus)
  11. 1 biji bawang besar (dikisar halus)
  12. 1 inci lengkuas(dikisar halus)
  13. Air (untuk merebus)
  14. Minyak (untuk menumis)
  15. 2 sudu besar garam
  16. Secubit gula dan serbuk perasa
  17. 1 keping asam gelugor
  18. Bahan Pelengkap :
  19. 1 bungkus mi NuMee
  20. 3 pokok sawi (dipotong dan dicelur)
  21. 1 mangkuk kecil taugeh (dicelur)
  22. 2 biji telur rebus (dibelah dua)
  23. 1 pokok daun bawang (dipotong kecil)
  24. 4 sudu besar bawang goreng
  25. 1 biji limau nipis (dipotong kecil & diambil jusnya)
  26. 3 tangkai cili padi (dipotong kecil)

Langkah-langkah untuk membuat Mee Kari Ketam

  1. Bawang putih, merah dan besar serta lengkuas dikisar halus. Kemudian ditumis sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili. Masukkan serai. Kacau sebati dan masak sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan ketam dan santan. Didihkan seketika.
  3. Masukkan air, udang, bebola ikan, kek ikan, garam, gula, serbuk perasa dan asam gelugor. Masak sehingga kuah pekat. Tutup api. Sejukkan seketika sebelum dihidang.
  4. Cadangan hidangan : Masukkan mee ke dalam mangkuk. Tuang kuah kari. Hiasi dengan sawi, taugeh, daun bawang, telur dan limau nipis. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Mee Kari Ketam yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.