Resep Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih, Enak

Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih

Anda sedang mencari inspirasi Resep Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih, Enak memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyiapkan Resep Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih, Menggugah Selera untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar seputar Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih yang bisa kalian jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih menggunakan 17 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Hitam & Putih ni kawan dengan Merah..Ini kawan sambal sotong. Campur je sayur2 yg ada sebelum rosak dan membazir..Clear peti. Cendawan hitam atau black fungus ni rangup. Sangat syok campur dalam sayur.😋

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih:

  1. 1 kotak (330 ml) santan Light Ayam Brand (ape2 jenama)
  2. 1 cawan air (secukupnya)
  3. Sayuran dipotong
  4. 1/2 biji bawang merah (hiris wedges)
  5. 2 ulas bawang putih (hiris)
  6. 2 biji cili besar merah
  7. 1/2 pokok bunga kubis
  8. 8 batang kacang panjang
  9. 1/2 batang carrot
  10. 2 biji terung pendek
  11. Bahan tambahan
  12. 5 kelopak cendawan hitam (black fungus)
  13. 1 peket kecil fucuk dan suhun
  14. Perasa
  15. 1 sudu teh serbuk ikan bilis
  16. 1 sudu teh garam bukit (secukupnya)
  17. 1 sudu teh gula pasir (optional)

Langkah-langkah untuk membuat Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih

  1. Rendam cendawan hitam dalam air panas sehingga kembang. Kemudian bilas dan gunting kecil. Buang bahagian batang yg keras.
  2. Tips supaya fucuk/suhun tak serap kuah: Rendam tauhu fucuk dan suhun dalam air panas/paip sehingga kembang. Toskan.
  3. Rebus dengan sedikit air bawang, bawang putih, cili dan serbuk ikan bilis sehingga airnya mendidih.
  4. Masukkan sayur. Tutup periuk. Biar sehingga sayuran agak lembut.
  5. Tambahkan cendawan hitam dan santan. Masak sehingga mendidih sekali lagi.
  6. Tambahkan fucuk dan suhun yang telah kembang. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Sayur Campur Cendawan Hitam Masak Lemak Putih yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.