Bagaimana Membuat Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak, Lezat Sekali

Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak

Sedang mencari inspirasi Resep Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak Anti Gagal yang unik?, Resep Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak yang Lezat Sekali memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara menghidangkan Resep Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak yang Enak untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak yang bisa sobat jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak menggunakan 8 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak #goldenapron 

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak:

  1. 950 gram sayur pucuk meranti (lihat langkah untuk cara memprosesnya)
  2. 2 ulas bawang putih (dibuang kulit dan dibasuh bersih) *
  3. 3 ulas bawang merah (dibuang kulit dan dibasuh bersih) *
  4. 60 gram ikan bilis saiz kecil (dibasuh bersih) *
  5. 200 gram serbuk santan kelapa (1 pek)
  6. 1/2 sudu besar garam
  7. 3 cawan air (24 oz)
  8. 2 biji lada merah (dibuang tangkainya, dibasuh dan dipotong dua)

Cara membuat Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak

  1. Gambar pertama ialah daun pucuk meranti sebelum diproses. Petik daun pucuk meranti. Buang batangnya. Basuh bersih.
  2. Bahan-bahan untuk kuah adalah seperti santan, garam dan lada merah. Tiada dalam gambar, air.
  3. Mula-mula letak bahan bertanda* ke dalam pengisar. Isikan sebahagian kecil air ke dalam bekas. Paras air, hanya sama paras dengan bahan tadi. Kisar sehingga lumat.
  4. Masukkan bahan yang telah dikisar tadi dan baki air ke dalam periuk. Panaskan sehingga mendidih. Setelah mendidih, masukkan serbuk santan dan kacau sehingga sebati.
  5. Masukkan sayur dan lada merah. Kacau rata. Lebih kurang 2 minit selepas itu, masukkan garam. Rasa dan tambah garam jika perlu.
  6. Hidangkan panas-panas. Untuk makan tengahari, Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak, saya makan dengan nasi, ikan bawal emas goreng dan Sambal Mangga Ikan Bilis Risa (yang ini ada resipi dalam Cookpad saya). Selamat mencuba 😊.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Sayur Pucuk Meranti Masak Lemak yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.