Resep Singgang Ikan Tudung Periuk, Sempurna

Singgang Ikan Tudung Periuk

Sedang mencari inspirasi Resep Singgang Ikan Tudung Periuk yang Menggugah Selera yang unik?, Resep Singgang Ikan Tudung Periuk, Enak memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara menyajikan Resep Singgang Ikan Tudung Periuk, Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Singgang Ikan Tudung Periuk yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Singgang Ikan Tudung Periuk, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Singgang Ikan Tudung Periuk enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Singgang Ikan Tudung Periuk yang dapat kalian jadikan wawasan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Singgang Ikan Tudung Periuk sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Singgang Ikan Tudung Periuk memakai 16 jenis bahan dan 2 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Ikan Tudung Periuk/Ikan Buna/Ikan Telinga Gajah. Macam-macam gelaran nya, tak tau la kenapa dipanggil dengan nama-nama sebegitu. Ikan ni jiran yang sedekahkan sebab dia memborong dengan nelayan di Kampung Buntal semalam. Terima kasih Sue, semoga murah lagi rezeki Sue sekeluarga 🤲🏻 Ikan segar macam ni memang sedap kalau dibuat masakan singgang. Tambah-tambah pula, hujan lebat, memang syok pekena sup panas-panas, gu pulak dengan sambal belacan dan ulam-ulaman. Memang ke laut la diet 😂

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Singgang Ikan Tudung Periuk:

  1. 7 ekor ikan Tudung Periuk (dibersihkan, dicuci bersih)
  2. 5 cawan air (boleh tambah kalau nak lebih kuah)
  3. 1 labu bawang merah bombay (dihiris)
  4. 3 ulas bawang putih (dihiris/diketuk)
  5. 2 batang serai (diketuk)
  6. 1/2 inci lengkuas (diketuk)
  7. 1/2 inci halia (diketuk)
  8. 3 inci kunyit (diketuk)
  9. 3-5 biji cili padi thai (diketuk) - boleh tambah kalau nak pedas lagi
  10. 3 keping asam keping
  11. 3 tangkai daun kesum
  12. Daun kunyit (saya skip sebab takde)
  13. Kacang bendir (saya skip sebab takde)
  14. Tomato (saya skip sebab takde)
  15. 1 3/4 sudu kecil garam Himalaya
  16. 2 sudu kecil serbuk perasa pilihan

Langkah-langkah untuk menyiapkan Singgang Ikan Tudung Periuk

  1. Dalam periuk, satukan air, bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas, halia, kunyit, cili padi dan asam keping. Didihkan air rebusan bahan-bahan tersebut. Sediakan ikan, ketepikan.
  2. Masukkan ikan, daun kesum, garam dan serbuk perasa. Kacau rata dan biarkan hingga ikan masak dan kuah nya mendidih lagi. Tutupkan dan boleh la dihidangkan.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Singgang Ikan Tudung Periuk yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.