Resep Ikan Kembung Masak Pindang Anti Gagal

Ikan Kembung Masak Pindang

Sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ikan Kembung Masak Pindang Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Ikan Kembung Masak Pindang yang Enak Banget memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyiapkan Langkah Mudah untuk Membuat Ikan Kembung Masak Pindang Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Ikan Kembung Masak Pindang yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ikan Kembung Masak Pindang, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Ikan Kembung Masak Pindang yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar seputar Ikan Kembung Masak Pindang yang bisa Anda jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ikan Kembung Masak Pindang adalah 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ikan Kembung Masak Pindang diperkirakan sekitar 20 minit.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Ikan Kembung Masak Pindang yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Ikan Kembung Masak Pindang memakai 17 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

#goldenapron #mingguketujuhbelas Jangan keliru ikan singgang dan pindang ya. Saya terbiasa makan lauk pindang berbanding singgang. Kalau singgang berwarna putih tetapi lauk pindang berwarna kuning. Cara memasak pula, saya akan tumis dahulu hirisan bawang, halia dan lain2 sehingga layu sebelum masukkan ikan. Rasanya pula bagi saya sangat segar kerana ada rasa kunyit dan kuahnya rasa masam-masam secukup rasa. Lagipun semua orang tahu kunyit ada pelbagai khasiat. Kalau demam atau sedang berpantang memang sesuai sangat sajian ini. Ikan juga boleh di tukar mengikut selera masing-masing. Kalau ada sambal belacan dan ulaman, walahhhhh!! sedap sangat tu.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Ikan Kembung Masak Pindang:

  1. 3 ekor ikan kembung
  2. 1 biji bawang besar merah (dimayang)
  3. 4 ulas bawang putih (dimayang)
  4. 2 hirisan lengkuas
  5. Halia sebesar Ibu jari (dimayang)
  6. 3 batang serai (dihiris/diketuk)
  7. 5-6 biji cili padi (diketuk hancur)
  8. 1 biji cili masak (dibelah dua)
  9. Kunyit hidup sebesar Ibu jari (dihiris)
  10. 1-2 keping asam keping
  11. 1 sudu besar Serbuk kunyit
  12. 1 sudu kecil garam
  13. 2 helai simpulan daun kunyit
  14. 6 biji bendi
  15. 2 biji tomato (dibelah 4 setiap biji)
  16. 1-2 sudu besar minyak untuk menumis
  17. 500 ml air panas

Langkah-langkah membuat Ikan Kembung Masak Pindang

  1. Sediakan bahan-bahan. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai, kunyit hidup dan cili padi sehingga layu. Tuangkan air panas.
  2. Masukkan asam keping, kemudian disusuli dengan garam serta serbuk kunyit. Gaul rata dan perasakan secukupnya.
  3. Bila kuah sudah mendidih, masukkan ikan, daun kunyit, cili merah, tomato dan bendi. Biarkan sehingga ikan dan bendi benar- benar masak. Matikan api. Sedia dihidang!!

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Ikan Kembung Masak Pindang yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.