Resep Sambal Tumbuk Ikan Keli Anti Gagal
Sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Sambal Tumbuk Ikan Keli, Lezat Sekali yang unik?, Resep Sambal Tumbuk Ikan Keli yang Enak Banget memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Cara Gampang Menyiapkan Sambal Tumbuk Ikan Keli yang Lezat untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal Tumbuk Ikan Keli yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Sambal Tumbuk Ikan Keli, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Sambal Tumbuk Ikan Keli enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Next adalah gambar berkaitan dengan Sambal Tumbuk Ikan Keli yang bisa Anda jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal Tumbuk Ikan Keli adalah 1@2hidangan. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Sambal Tumbuk Ikan Keli sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Sambal Tumbuk Ikan Keli menggunakan 7 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Baca Juga
#leftover food #goldenapron #minggu22 Paling sedap paling menyelerakan. Boleh makan dengan nasi panas panas atau ratah begitu saja. Dasyat bukan caption saya? 😊 Saya tidak tipu, memang sedap. Siapa cookpaders bangsa jawa wajib tahu menu ini. Sedap yaAmpunnnn🤭. Jika dahulu arwah abah saya buat menu ni waktu petang bila ada saki baki ikan keli goreng makan siang, dia akan carik carikkan dan buat menu ini untuk lauk makan malam. Mula mula saya pelik lihat tapi bila dah makan memang tabik kat abah saya sebab tidak membazir. Bahagian kepala, sirip sirip yang anak anak tidak makan, abah saya asingkan untuk buat menu ini rupanya. Jadi, yuk kita lihat resipi dibawah dulu yuk!👇👇👇
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Sambal Tumbuk Ikan Keli:
- 11 biji cili api* (boleh tambah jika suka pedas)
- 1 biji cili merah* (saya guna untuk warna)
- 1 sk serbuk belacan*
- Sedikit bawang merah* #leftover
- 2 @3biji limau kasturi
- 1 ekor ikan keli goreng atau saki baki keli goreng #leftover
- Sedikit gula dan garam (option)
Langkah-langkah membuat Sambal Tumbuk Ikan Keli
- Sediakan bahan bahan
- Tumbuk bahan yang bertanda *. Jangan terlalu lumat.
- Masukkan saki baki ikan keli. (Saki baki ikan keli boleh digoreng sekejap untuk dapatkan hasil sambal yang rangup) tumbuk sekali dengan sambal.
- Perahkan limau dan gaul. Boleh cedok keluar dari lesung letak ke pinggan.
- Siap dihidangkan. Selamat mencuba😊
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Sambal Tumbuk Ikan Keli yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!