Resep Sambal bilis, Sempurna

Sambal bilis

Sedang mencari ide Resep Sambal bilis yang Lezat yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Sambal bilis Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara membuat Resep Sambal bilis Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal bilis yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal bilis, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Sambal bilis enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Next merupakan gambar tentang Sambal bilis yang dapat Anda jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal bilis adalah 1 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Sambal bilis diperkirakan sekitar 30 minit.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Sambal bilis yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Sambal bilis memakai 6 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Sambal ni sy masak petang mase sahur still boleh makan xbasi. Betul la orang cakap sambal boleh simpan lame tapi pastikan sambal betul2 masak and pecah minyak.. Okay😉 selamat mencuba semuaa

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Sambal bilis:

  1. ikan bilis secukupnya
  2. 3 ulas bawang putih
  3. 3 ulas bawang merah
  4. 2 sudu besar cili kering
  5. 1 sudu kecil gula melaka
  6. 1 sudu kecil gula putih

Cara untuk membuat Sambal bilis

  1. Ikan bilis digoreng terlebih dahulu dan ketepikan.
  2. Bawang putih dan bawang merah dikisar dan masak di atas api sederhana. Saya buat biar garing tapi jangan sampai hangit yer.
  3. Setelah garing masukkan cili kering yang telah dikisar. Boleh guna cili boh. Biarkan pecah minyak orang cakap untuk elak sakit perut.
  4. Masukkan gula melaka untuk bagi warna sambal lagi cantik dan untuk bagi manis. Boleh masukkan gula putih juga. Adjust lah dengan citarasa masing2. Garam optional sy xmasukkan.
  5. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi. Gaul sebati. Saya suka sambal kering. Kalau nak yang berkuah boleh tambah air dan perasakan dengan gula melaka. Biarkan seketika dan tutup api sedia untuk dihidang.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Sambal bilis yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.