Langkah Mudah untuk Membuat Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng Anti Gagal

Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng

Anda sedang mencari ide Bagaimana Membuat Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng, Lezat memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara menyajikan Langkah Mudah untuk Membuat Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Berikutnya merupakan gambar seputar Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng yang dapat sobat jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng adalah 5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng diperkirakan sekitar 1 jam.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng menggunakan 34 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

#sarapan #goldenapron Masak Apa Untuk Sarapan Di Malaysia? Kat Malaysia ni, sarapan yang terkenal kan Nasi Lemak. Sekurang-kurangnya seminggu sekali mesti nak makan nasi lemak. Hari ni, Ahad, En. Gulahati dan anak-anak minta buatkan nasi lemak pandan dan ayam goreng. Biasalah, kalau beli, ada saja yang tak kena, nasi tak sedap lah, sambal pedas sangatlah. Lagipun kalau dekat kedai di kawasan rumah Kak Lat ni, tak ada orang jual nasi lemak pandan. Satu rumah dah bau wanginya pandan dah ni😊. Dah sarapan berat ni, "lunch" kami dah tak makan dah. Jom intai resepi.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng:

  1. Bahan Untuk Nasi
  2. 4 pot beras
  3. 1 pot santan pekat
  4. 4 pot air pandan (5 helai daun pandan dikisar dengan 4 pot air)
  5. 1/2 inci halia dihiris
  6. 2 ulas bawang merah dihiris
  7. 1 batang kulit manis
  8. 1 kuntum bunga lawang
  9. 3 kuntum bunga cengkih
  10. 1 sudu teh garam (secukup rasa)
  11. 1 sudu makan minyak
  12. Bahan Untuk Sambal
  13. 250 gram ikan bilis (separuhnya digoreng garing)
  14. 1 labu bawang besar dipotong separa bulat
  15. 1 keping gula melaka
  16. 1/2 cawan minyak
  17. 2 sudu teh gula (secukup rasa)
  18. 1 sudu teh garam (secukup rasa)
  19. Bahan Kisar Untuk Sambal
  20. 15 tangkai cili kering
  21. 1 labu bawang besar
  22. 3 ulas bawang putih
  23. 1 genggam ikan bilis
  24. 1 cawan air asam jawa
  25. Bahan Untuk Ayam Goreng
  26. 5 ketul ayam
  27. 1 sudu teh serbuk kunyit
  28. 1 sudu teh garam
  29. 2 cawan minyak
  30. Telur Rebus
  31. 5 biji telur ayam
  32. 2 cawan air (secukupnya)
  33. Bahan Lain
  34. 1/2 batang timun dihiris

Langkah-langkah membuat Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng

  1. Nasi Lemak Pandan: Satukan semua bahan-bahan dan masak nasi seperti biasa. Bila nasi dah kering, kacau sebati supaya serata santannya.
  2. Sambal Bilis: Panaskan minyak dan goreng ikan bilis. Separuh hanya digoreng sebentar dan separuh lagi digoreng garing. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan gula melaka. Masak hingga agak kering dan kemudian masukkan bawang besar dan ikan bilis yang digoreng sebentar tadi. Masak hingga sambal agak kering dan bertukar warna kehitaman. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula.
  3. Ayam Goreng: Basuh ayam dan lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kekuningan.
  4. Telur Rebus: Masukkan air dan telur ke dalam periuk. Rebus anggaran 10 minit. Telur yang telah direbus, direndam di dalam air sejuk anggaran 10 minit supaya senang untuk dikupas, kulitnya tak melekat.
  5. Dah siap. Nasi lemak pandan, sambal bilis, ayam goreng, ikan bilis goreng garing dan hirisan timun. Selamat mencuba.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.