Resep Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang yang Sempurna
Lagi mencari ide Resep Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang, Enak Banget memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan berbagi panduan cara menyajikan Resep Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang yang Enak Banget untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar tentang Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang yang dapat Anda jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang adalah 8-10 hidangan. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang menggunakan 13 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Baca Juga
Jantung pisang dari pokok tepi rumah lagi. Macam² resipi yang saya dah cuba masak. Resipi yang satu ni, saya dapat daripada salah seorang rakan media sosial yang rajin berkongsi resipi di Cookpad. Memang kena dengan selera saya. Sekarang ni, bukan musim durian. Jadi agak susah nak jumpa orang jual tempoyak. Mujur ada dijual di Shopee. Saya beli dari trusted seller. Alhamdulillah, selamat sampai dengan baik & rasa pun sedap 👍. Kali ni, saya masak banyak. 2 biji jantung pisang sekaligus. Kalau nak masak sikit, bolehlah guna ½ dari resipi di bawah. Resipi asal hanya menggunakan ikan bilis & tiada udang. Tempoyak tu pulak, ikut sukalah nak letak banyak/ sedikit. Masaklah mengikut selera masing². Selamat mencuba 🙂.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang:
- 2 biji jantung pisang
- 20-40 biji cili padi*
- 1 biji bawang besar*
- 4 sdb ikan bilis*
- 4-5 inci kunyit/ serbuk kunyit secukupnya*
- 2 batang serai (ketuk)
- 8 sdb tempoyak
- 1-2 keping asam gelugur (letak jika tempoyak kurang masam)
- 1 L santan sederhana pekat
- 12 ekor udang
- 2 helai daun kunyit
- Sedikit gula
- Garam secukupnya
Langkah-langkah untuk membuat Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang
- Buang kulit luar jantung pisang & rebus sehingga empuk.
- Sejukkan jantung pisang & hiris kasar.
- Kisar/ tumbuk cili padi, bawang besar, ikan bilis & kunyit.
- Masukkan bahan kisar, serai, hirisan jantung pisang, tempoyak & asam gelugur ke dalam kuali. Masak sehingga hilang bau cili.
- Masukkan santan, udang & hirisan daun kunyit. Perasakan dengan gula & garam secukupnya. Biarkan sehingga mendidih & udang masak. Kacau sesekali supaya santan tidak pecah. Sedia untuk dihidangkan.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Jantung Pisang yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!