Bagaimana Membuat Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan yang Bikin Ngiler

Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan

Lagi mencari ide Bagaimana Membuat Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan yang Enak Banget memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara memasak Bagaimana Membuat Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan yang dapat kalian jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan adalah 3-4orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan diperkirakan sekitar 30minit.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan memakai 22 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

#mk89masakIKAN Nahhh panjang nama menu hrni😁 Hari ni besday hubby juga.. ni makanan fav dia.. jadi mamy masak ni ajer.. nak buat kek,tapi si Cinta baru nak belajar merangkak..ya ampunnnn xmo tdo diaa...😁 #hbd0701

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan:

  1. 1 kg ikan tenggiri
  2. 2 kotak santan
  3. 400 ml air
  4. 2 keping asam
  5. garam gula secukup rasa
  6. Bahan Kisar
  7. 5 biji bawang merah
  8. 2 ulas bawang putih
  9. 1 1/2 inci halia
  10. 1 1/2 inci lengkuas
  11. 5 biji cili kering
  12. 1 1/2 inci kunyit hidup
  13. Bahan tambahan
  14. 1 biji timun jepun(potong serong)
  15. 3 tangkai kacang panjang (potong serong)
  16. 10 biji cili padi
  17. ikan rebus
  18. Ikan tenggiri
  19. 3 keping asam
  20. segenggam garam kasar
  21. 1/2 keping nisan
  22. air secukupnya(jangan tengelam ikan ya)

Cara untuk membuat Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan

  1. Rebus ikan terlebih dahulu.. semalaman lagi sedap.. kemudian Kisar halus bahan untuk dikisar ketepikan
  2. Sediakan satu periuk,masukkan semua bahan kisar,kacau sehingga mendidih
  3. Masukkan ikan yang direbus tadi kacau-kacau sehingga mendidih
  4. Kemudian masukkan kacang panjang,timun dan cili padi,garam gula secukup rasa
  5. Biarkan mendidih dan tutup api..siap...

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Gulai Lemak Ikan Tenggiri Nasi Berlauk Kelantan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.