Resep Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang Enak Banget

Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis

Lagi mencari inspirasi Resep Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis Anti Gagal yang unik?, Resep Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara menyiapkan Langkah Mudah untuk Membuat Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis, Sempurna untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Berikutnya adalah gambar seputar Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang dapat kalian jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis adalah 4-5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis diperkirakan sekitar 1 jam.

Baca Juga

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis memakai 20 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

First time buat ketupat pulut dakap. Kenapa panggil dakap? Sebab 2 pulut yang dibungkus dengan daun pisang, didakapkan dan diikat kemas. Berdakap lah dia dikuku hingga masak. Rasa sama mcm rasa lemang dan ketupat palas, cuma cara penyediaannya yg berbeza. Resipi asal pulut dakap adalah sejenis kuih manis, pulut berinti pisang. Saja faa olah jadi ketupat biasa sbb ada faa google, ketupat pulut dakap memang ada dan dihidangkan dipagi raya. Tak hidang dengan rendang, faa hidangkan dengan sambal tumis bilis. Padu!

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis:

  1. Bahan Ketupat Pulut Dakap
  2. 1/2 kg beras pulut
  3. 1 kotak kecil santan
  4. 3-4 helai daun pandan
  5. 1 kotak air (bilas kotak santan)
  6. Garam dan gula secukup rasa
  7. Bahan Sambal Bilis
  8. 2 +1 biji bawang besar
  9. 2 ulas bawang putih
  10. 7-9 tangkai lada kering(rendam sampai lembut)
  11. 1/2 cawan minyak masak
  12. 1 cawan ikan bilis
  13. 1 asam keping
  14. 1/2 keping kecil gula melaka
  15. 1 kiub ikan bilis
  16. 1 cawan air
  17. Garam dan gula secukup rasa
  18. Bahan bungkus
  19. Daun pisang secukupnya (dipotong, basuh bersih, lap kering & dilayur)
  20. Tali guni/rafia secukupnya

Cara untuk menyiapkan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis

  1. Basuh bersih pulut. Rendam 1-2 jam. Toskan. Masukkan dalam periu dengan semua bahan lain. Sesuaikan rasa. Masak guna rice cooker separuh masak sahaja. Tutup plag, keluarkan, kacau pulut dan sejukkan.
  2. Panas pengukus. Ambil daun pisang, letak 2 sudu besar pulut ditengah, bungkus kemas-kemas. Buat sampai habis. Ambil dua bungkus, dakapkan kemas supaya bungkusan xterbuka.
  3. Ambil tali, ikat bahagian atas, lilitkan tali keliling pulut. Buat kemas kemas supaya tak terburai, ikat bahagian bawah. Buat sehingga habis. Kukus ketupat pulut dakap 5-10 minit.
  4. Bila dah siap kukus, tutup api. Potong ketupat pulut dakap dan hidangkan dengan sambal bilis atau boleh juga dengan rendang atau kari.
  5. Cara nak buat sambal bilis, kisar 2 biji bawang besar, bawang putih dan lada kering dgn sedikit air sampai lumat. Sebiji bawang lagi dihiris halus. Panaskan minyak, goreng bawang hiris dan ikan bilis hingga layu. Masukkan bahan kisar dan tumis sampai garing dan pecah minyak. Masukkan air, gula melaka, asam keping dan kiub ikan bilis. Kacau sampai garing. Perasakan garam dan gula secukup rasa. Kacau sampai sambal betul betul garing & pecah minyak.
  6. Bila sambal dan masak dan garing elok, tutup api. Siap.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Ketupat Pulut Dakap & Sambal Bilis yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.