Resep Kari Ikan Bawal (tanpa santan) Anti Gagal
Lagi mencari ide Resep Kari Ikan Bawal (tanpa santan) Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kari Ikan Bawal (tanpa santan), Enak memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara membuat Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kari Ikan Bawal (tanpa santan), Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kari Ikan Bawal (tanpa santan) yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kari Ikan Bawal (tanpa santan), pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Kari Ikan Bawal (tanpa santan) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Next adalah gambar seputar Kari Ikan Bawal (tanpa santan) yang bisa sobat jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kari Ikan Bawal (tanpa santan) adalah 3 sajian. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kari Ikan Bawal (tanpa santan) diperkirakan sekitar 40 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Kari Ikan Bawal (tanpa santan) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Kari Ikan Bawal (tanpa santan) memakai 21 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
#goldenapron2020 #minggu28 #CookpadderPerak #kari #kariikan #kariikanbawal #karitanpasantan Assalammualaikum sahabat Cookpadder yang dihormati sekalian. Bertemu lagi kita. ❤ Hari ini CN kongsikan resipi Kari Ikan Bawal tanpa menggunakan santan. Kari ini pekat dan kaya dengan rempah. Sesuai buat kawan-kawan yang sedang berdiet dan mahu mengurangkan pengambilan santan. Santan juga boleh digantikan dengan yogurt jika kawan-kawan mahukan kari versi sihat. Selamat mencuba. 👌 #CNDiDapur
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Kari Ikan Bawal (tanpa santan):
- 1 ekor ikan bawal hitam - dipotong empat bahagian (saiz besar)
- 6 batang bendi
- 1 biji terung panjang - dipotong kecil
- 2 biji tomato - dibelah empat
- 5 tangkai cili padi merah
- 15 ml air asam jawa
- 30 gm serbuk kari ikan
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 3 sudu makan cili kisar
- 2 cm halia - dihiris halus
- Gula dan garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
- Bahan kisar halus:
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- Bahan tumisan:
- 6 biji bawang merah - dihiris
- 4 ulas bawang putih- dihiris
- 5 gm halba campur
- 2 tangkai daun kari
Langkah-langkah untuk membuat Kari Ikan Bawal (tanpa santan)
- Sediakan bahan-bahan seperti berikut.
- Bahan yang dikisar halus dicampur bersama cili kisar, serbuk kari ikan, serbuk kunyit dan sedikit air. Gaul sebati.
- Bahan rempah kari yang telah dicampur sebati.
- Panaskan minyak, masukkan bahan tumisan. Tumis sehingga garing dan naik bau.
- Kemudian masukkan bahan campuran rempah kari tadi bersama hirisan halia. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
- Apabila telah pecah minyak, masukkan ikan bawal, air asam jawa dan tambahkan air. Didihkan kari sehingga ikan bawal separuh masak dan kari menjadi pekat.
- Masukkan bendi, terung, tomato dan cili padi merah. Biarkan sehingga sayuran lembut. Akhir sekali perasakan secukupnya.
- Sedia untuk dinikmati.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Kari Ikan Bawal (tanpa santan) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!