Langkah Mudah untuk Menyiapkan Sambal Ikan Keli yang Menggugah Selera
Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Sambal Ikan Keli yang Bikin Ngiler yang unik?, Resep Sambal Ikan Keli Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara menghidangkan Cara Gampang Membuat Sambal Ikan Keli, Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Sambal Ikan Keli yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Ikan Keli, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Sambal Ikan Keli enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Sambal Ikan Keli yang bisa sobat jadikan ide.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Sambal Ikan Keli yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Sambal Ikan Keli memakai 10 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
Lama jugak rasanya tak masak lauk ni.. kebetulan plk rini en suami beli kt pasar, terus la kita sinsing tgn bersihkan lendir ikan ikan keli ni.. kalau tak, alamat nya masa masak meletup2 la ikan ni. Biasa saya akan lumur dengan tepung. nak elok pakai tepung beras. Tp kalau takde pakai tepung gandum pun boleh. Perap la dalam 15-30 minit mcm tu. Atau kalau blm nak masak harini, simpan dlm freezer. Esok nya masa nak masak, lendir tu dh jadi ais jd mudah lah nak cuci..
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Sambal Ikan Keli:
- 3 ekor ikan keli
- 1 sudu serbuk kunyit
- 1 sudu kecil garam
- BAHAN KISAR :
- 1 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 3 biji cili merah
- 5 biji cili padi
- Garam secukup rasa
- Gula
Langkah-langkah membuat Sambal Ikan Keli
- Cuci ikan. Lumur ikan dengan tepung dan biarkan 15-30 minit kemudian basuh bersih. Gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng dalam minyak yg banyak dan minyak betul2 panas dengan api sederhana. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan sedikit minyak bekas menggoreng ikan tadi. Tumis bahan yang di blend sehingga pecah minyak. Saya masak sehingga 5 kali tumis sampai cili betul2 masak.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga sambal agak2 kering. Tutup api.
- Tuang sambal di atas ikan yang telah siap digoreng.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Sambal Ikan Keli yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!