Resep Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu Anti Gagal

Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu

Anda sedang mencari inspirasi Cara Gampang Membuat Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu, Bikin Ngiler yang unik?, Resep Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu, Bisa Manjain Lidah memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi panduan cara menyajikan Resep Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Next merupakan gambar tentang Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu memakai 12 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

7/2022 Tak abis lagi dan masih banyak lagi cerita yang tersimpan dalam draf masak2 Cookpad dari tahun lepas. 😁 nampaknya macam tu lah..resepi tahun 2022 ni pun dah mula berkumpul dalam draf..kalau share dan post semua, aishhh..ghisau cookpaders meluat pulak asik nengok resepi Uchu aje 🤣 Resepi ni Uchu cooksnap daripada @Mrs_Watermelon85 . Memang sedap dan mudah je gunakan campuran rempah cap bunga ros. #FamilyMealPlanning #FamilyMealIbuBerpantang #CampakLeburAllDone #Frozen

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu:

  1. 2 keping kepala ikan siakap
  2. 6 biji terung pendek/timun/nenas
  3. 2 biji lada solok/lada besar hijau
  4. 2 batang serai
  5. 1 keping asam gelugor
  6. Bahan kisar dan rempah
  7. 1 biji bawang merah
  8. 2 ulas bawang putih
  9. 1 inci lengkuas
  10. 1/2 inci halia
  11. 1 sudu makan rempah gulai Cap Ros
  12. 1 sudu teh rempah masak Cap Ros

Langkah-langkah untuk menyiapkan Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu

  1. Sangai bahan kisar dan rempah cap ros bersama sedikit air jika perlu untuk hilangkan bau bawang. (Boleh tambahkan cili padi dalam bahan kisar untuk pedas) -Uchu guna pes gulai yang telah disediakan awal dan difrozenkan-
  2. Masukkan santan, air, asam keping, serai dan terung. Masak sehingga santan mendidih dan terung separuh lembut. Selalu kacau kuah supaya tak berkepala.
  3. Masukkan ikan dan cili solok/cili besar. Selalu siram2 kuahnya supaya tak berkepala. Masak sehingga ikan masak sepenuhnya. Rodong Pekan Pahang guna istilah ‘timbok’. Timbok2 kuoh tu supaya takdelah santan berkepala.
  4. Pes Gulai Ikan Tganu Frozen:

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Gulai Kepala Ikan Siakap Terengganu yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.