Langkah Mudah untuk Membuat Sambal Bawal Geragau yang Menggugah Selera
Sedang mencari inspirasi Resep Sambal Bawal Geragau, Enak Banget yang unik?, Bagaimana Membuat Sambal Bawal Geragau, Lezat Sekali memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara memasak Resep Sambal Bawal Geragau yang Sempurna untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal Bawal Geragau yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Bawal Geragau, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Sambal Bawal Geragau enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar mengenai Sambal Bawal Geragau yang bisa kamu jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal Bawal Geragau adalah 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Sambal Bawal Geragau diperkirakan sekitar 1 jam.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Sambal Bawal Geragau yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Sambal Bawal Geragau memakai 9 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
Cadangnya nak buat sambal nasi lemak, tapi nampak ada Bawal dlm peti ais maka terhasillah Sambal Bawal Geragau ni..
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Sambal Bawal Geragau:
- 6 ketul ikan Bawal saiz sederhana
- Bawang Merah 6 ketul
- Bawang Putih 3 ketul
- Chili Boh Cap Puteri (ikutlah klau nk pedas letak lah 3 baldi)
- Sesudu Udang Geragau / Udang Kering Halus Giler
- 60 ml air Assam Java (confident jek 60ml - kurang lebihlah)
- Sesudu gula Melaka atau gula merah atau gula biasa pn boleh jek
- Garam sesedap tekak
- Minyak masak secukupnya
Cara membuat Sambal Bawal Geragau
- Goreng dulu ikan Bawal tadik. Xperlu lama2 agak2 dh ckup masak, boleh angkat kasi letak tepi dulu. Jgn smpai terbuang pulak. Letak jek tepi dulu elok2.
- Tumbuk/giling (traditional sangat la pulak. Ok ok.. Kisar halus semua bawang2 dgan masukkan sekali Udang Geragau guna blender. Pastikan guna bekas yg betul, jgn guna bekas blender air tembikai pulak.
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dikisar tadi smpai nampak garing masukkan chili Boh sesedap tekak Korg Dan teruskan menumis smpai pecah minyak. Sebenarnya Aku sndiri xtau apa makna pecah minyak ni. Cuma Aku taulah tgok bila masanya semua tu dah cantik ditumis.
- Curahkan air Assam tadi. Masukkan juga gula Melaka atau apa saja gula yg Korg Ada. Kacau kacau.. pastu campakkan garam.. pastu kacau balik.
- Last sekali Korg carik balik mana Korg letak Bawal yg Aku suruh letak tepi tadi. Klau dah jmpa masukkan dalam sambal korang.. kacau kacau ckit lebih kurang boleh lah diangkat Dan dihidangkan.. jgn kacau lama sangat.. membazir gas nanti..
- Ok sekian sahaja perkongsian peetama Aku kat CookPad ni.. Selamat mencuba.. sedap wo.. yg buat lagi jadi sedap tu Udang Geragau tu lah.. sambal korang akan rasa seolah2 seperti Ada Saka penyedap.. smpai boleh terbawak2 ke dalam mimpi klau xkena gaya.. ok.. sekian.. betul2 punya sekian.. wassalamualaikum... Chiow...
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Sambal Bawal Geragau yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!