Resep Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau yang Sempurna
Sedang mencari ide Resep Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau, Bikin Ngiler memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Resep Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau yang Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar seputar Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau yang dapat sobat jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau adalah 3-4orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau diperkirakan sekitar 45minit.
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau memakai 11 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
#goldenapron #minggu22 #cookpadmalaysia Gulai ni saya masak semalam di rumah mak. Pagi sebelum mak & ayah pergi ke majlis graduasi adik. Mak pesan masak jela apa-apa pun untuk makan tengahari nanti. Masa mak cakap tu, saya haa kan jela. Waktu nak masak tengahari tu, masuk dapur dan fikir nak masak apalah? Tiba-tiba terpandang ada jantung pisang kat tepi singki dapur. Terus dapat idea nak masak gulai lemak. Buka peti sejuk nampak pulak ikan kurau masin. Ok perfect combination. Maka terjadilah "Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau" . Menu ni ayah suka, suami saya pun suka. Alhamdulillah.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau:
- 1 biji jantung pisang (saiz besar)
- 3 biji bawang merah (kisar halus)
- 2 biji bawang putih (kisar halus)
- 5 biji cili padi (kisar halus)
- 1 inci kunyit hidup (kisar halus)
- 2 keping ikan kurau masin (dipotong 3 setiap satu)
- 1 batang serai (dititik / diketuk)
- 1 cawan santan pekat
- 5 cawan air (untuk merebus jantung pisang)
- 1/2 cawan air (untuk mengisar bawang, cili dan kunyit)
- 2 sudu teh garam
Langkah-langkah untuk membuat Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau
- Jantung pisang dipotong kasar, dicuci dan direbus sehingga separuh masak.
- Bahan kisar (bawang merah, bawang putih, cili padi dan kunyit hidup) dimasukkan ke dalam kuali.
- Masukkan ikan kurau dan serai. Kacau sebati dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan jantung pisang yang direbus tadi.
- Kacau sebati dan masak sehingga mendidih dan kuah pekat.
- Masukkan santan dan perasakan dengan garam. Kacau sebati.
- Masak sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan seketika.
- Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Gulai Lemak Jantung Pisang Ikan Kurau yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!