Resep Keli sambal hijau yang Menggugah Selera
Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Keli sambal hijau Anti Gagal yang unik?, Resep Keli sambal hijau Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menghidangkan Resep Keli sambal hijau yang Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Keli sambal hijau yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Keli sambal hijau, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Keli sambal hijau enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar tentang Keli sambal hijau yang bisa kalian jadikan ide.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Keli sambal hijau yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Keli sambal hijau menggunakan 11 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Ni la lauk kegemaran anak²..tapi nak siang ikan ni laaaa...yang paling ibu x gemor...ajer lame benor dia... Nak sapu tepung, nak perah air limau.. Uiii..saja ikan ni kan...
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Keli sambal hijau:
- 7 ekor
- 30 biji cili padi thai hijau
- 4 ulas bawang putih
- 2 biji bawang besar
- 1 inci halia
- 1/2 sdt pati asam jawa
- 1 sdt garam
- 1 sdb gula
- Minyak
- Garam,kunyit untuk salut ikan
- Sedikit tepung gandum
Langkah-langkah untuk membuat Keli sambal hijau
- 👉Sadur ikan dengan garam,serbuk kunyit dan tepung gandum..cantik je ikan bila digoreng 👉Tips...biar ikan tak meletup masa menggoreng tu..tabur sedikit tepung ke dalam minyak panas... Ikan yang disadur dengan tepung..juga membantu agar ikan tidak meletup semasa di goreng
- 👉Kisar kasar cili,bawang putih dan halia. 👉Bawang besar dipotong kasar 👉Kurangkan minyak lebihan goreng ikan tadi...tinggalkan anggaran 1 senduk sahaja. 👉Tumis bahan di atas hingga garing elok 👉Madukkan gula,garam dan asam jawa..sebatikan dan matikan api
- Masukkan ikan goreng dan gaul rata..siappp
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Keli sambal hijau yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!