Resep Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin Anti Gagal

Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin

Anda sedang mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin yang Bikin Ngiler yang unik?, Resep Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara membuat Resep Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin yang Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar mengenai Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin memakai 16 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Cook Them Unpeeled/Cook The Whole Thing(Dari Hujung Rambut Hingga Hujung Kaki ) #CookEveryPart4 #WorldFoodDay #Mottainai Masak Lemak cili Api Terung & Ikan masin.Berselera makan tengahari arini. Secara kebetulan masak lemak cili api ini leen letak terung dan kunyit hidupyang tidak dikupas kulitnya.Hanya dipotong dan dimasak bersama ikan masin.Maka leen masukkan resepi ini didalam tema Dari Hujung Rambut Hingga Hujung Kaki. Sebenarnya terung lebih sedap jika dimasak tanpa dibuang kulitnya.Contohnya masak lemak cili api ini..👍😋😍

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin:

  1. 1 ekor ikan masin -potong kecil
  2. 1 biji terung saiz besar-potong kecil
  3. 10 biji cili padi✔️
  4. 3 ulas bawang merah ros✔️
  5. 3 ulas bawang putih✔️
  6. 1 buku kunyit hidup✔️
  7. 1 inci halia✔️
  8. 1 batang serai-diketuk
  9. 2 keping asam gelugur
  10. 1 kotak kecil santan kara(200 ml)
  11. 2 cawan air
  12. 1 sudu besar rasa sifu(serbuk perasa)
  13. Secubit garam(jika perlu)
  14. bahan tambahan jika suka:
  15. 1 biji tomato-belah 4
  16. 1 biji cili besar-hiris serong

Langkah-langkah untuk membuat Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin

  1. Kisar/blend semua bahan bertanda ✔️. Cuci bersih ikan masin dan terung.
  2. Masukkan semua bahan kisar kedalam periuk.Masukkan serai,santan dan air dan ikan masin.masak sambil dikacau perlahan sehingga mendidih.
  3. Masukkan terung,masukkan asam gelugur,serbuk perasa(rasa sifu)dan secubit garam jika perlu.seimbangkan rasa.Sentiasa dikacau sehingga mendidih dan terung masak. Boleh juga masukkan tomato dan cili besar (pilihan).tak letak pun tak apa.
  4. Setelah mendidih bolehlah dimatikan api.sedia dihidangkan.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Masak Lemak Cili Api Terung & Ikan Masin yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.