Resep Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi yang Sempurna
Sedang mencari inspirasi Resep Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi, Lezat Sekali yang unik?, Resep Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi yang Lezat Sekali memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing panduan cara memasak Resep Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi, Lezat untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar mengenai Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi yang dapat sobat jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi adalah 2org makan. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi memakai 14 jenis bahan dan 2 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
Baca Juga
#goldenapron2020 #minggu2 #bazarramadan #minggu3 Selalu bila datang je bulan ramadhan saya selalu beli juadah ni dibazar ramadhan sahaja, tahun ni sebb tidak ada bazar ramadhan dibuka, saya terpaksa la masak bila teringin nak makan. Disebb kan rumah atas kayangan 😝😆 saya bakar sahaja ikan keli ni didalam oven.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi:
- 2 ekor ikan keli
- 2 inci kunyi hidup*
- 3 @5 biji cili padi* (klu suka pedas boleh lebihkan)
- 100 ml santan kotak
- 2 biji bawang kecil*
- 1 ulas bawang putih*
- 1 batang serai
- 1 helai daun kunyit
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil gram
- 1 sudu kecil gula
- 3 @5 biji belimbing buluh @ 1keping asam keping
- 50 ml air
- Munyak untuk menumis
Langkah-langkah untuk menyiapkan Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi
- Cuci bersih ikan keli bakar dlm ketuhar 160° selama 20 minute, api atas bawah.sementara itu tumbuk kunyit, bawang kecil, bawang putih dan cili padi lumat, masukkan minyak,kita mulakan menumis semua bahan2 yg telah ditumbuk. Titik serai dan tumis sekali sehingga naik bau.
- Apa bila sudah naik bau, masukkan Air. Bila sudah mendidih, masukkan asam atau belimbing buluh keping, garam, gula secukup rasa, dan yg terakhir kecilkan api, masukkam santan dan sentiasa kacau.bila sudah masak racik2 kan daun kunyit dan masukkan kedalam, dan yg terakhir masukkan ikan yg telah dikeluarkan drpd oven masukkan kedalam kuah. Soap. SelAmat mencuba.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Ikan keli Salai Masak lemak Cili Padi yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!