Resep Senggarat Masak Lemak Cili Api yang Enak

Senggarat Masak Lemak Cili Api

Lagi mencari inspirasi Bagaimana Membuat Senggarat Masak Lemak Cili Api yang Enak yang unik?, Cara Gampang Membuat Senggarat Masak Lemak Cili Api yang Enak memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyajikan Resep Senggarat Masak Lemak Cili Api Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Senggarat Masak Lemak Cili Api yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Senggarat Masak Lemak Cili Api, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Senggarat Masak Lemak Cili Api yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Senggarat Masak Lemak Cili Api yang bisa kalian jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Senggarat Masak Lemak Cili Api adalah 5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Senggarat Masak Lemak Cili Api diperkirakan sekitar 35 minit.

Baca Juga

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Senggarat Masak Lemak Cili Api sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Senggarat Masak Lemak Cili Api menggunakan 6 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Ikan sungai dari sungai Pahang, selalu menjadi kesukaan suami...memang gemor lah org kata.. Walaupun ikan sungai Pahang .tapi versi masak..versi nogori 🤭🤭 Masak macam ni atau masak asam.. Keadaan kuah nampak macam berminyak..bukan letak minyak ye..tetapi...hasil dari lemak yang keluar dari ikan ni...

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Senggarat Masak Lemak Cili Api:

  1. 2 ekor ikan Senggarat
  2. 500 ml santan
  3. 1 sudu makan garam kasar
  4. 12 biji cili api (merah +hijau)
  5. Kunyit hidup..Sebesar ibu jari tangan ke kaki...ikutlah😆
  6. 2 keping asam gelugur..Klau tua sgt asamnya buh sekeping je.

Langkah-langkah untuk membuat Senggarat Masak Lemak Cili Api

  1. Siang ikanacam biasa..belah perut..bsuh bersih...dan kerat lah suka hati...jangan hanvir ikan tu dah lahhh..😆 Harr tumbuk lah macam biasa cili api..bersama sama cili api dan kunyit... kemudian..letakkan santan dlm periuk..api perlahan je dlu ye...bagi gelegak manja²...buh Lerr bahan tumbuk tadi..harrr godel² lah bagi semua elok sebati dengan santan...
  2. Dah tu masukkan ikan pule yerrr....bagi lah peluang ikan tu suaikenal dlm periuk sampai masak semuanya....
  3. Letak asam keping....biarkan mendidih skjp...siap..tutop api.macam biasa..Alin dah tak perasakan dah..sbb garam kasar yang ditumbuk skli td dah cukup...ckup sudahhhh 🤭🤭

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Senggarat Masak Lemak Cili Api yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.