Langkah Mudah untuk Membuat Sambal Pelam, Bikin Ngiler

Sambal Pelam

Anda sedang mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Sambal Pelam yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Resep Sambal Pelam Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan tutorial cara memasak Resep Sambal Pelam yang Lezat untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal Pelam yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Sambal Pelam, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Sambal Pelam yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Sambal Pelam yang dapat kamu jadikan wawasan.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Sambal Pelam yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Sambal Pelam memakai 6 bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Kalau di Sarawak dipanggil sambal asam. Kalau di tempat lain dipanggil kerabu mempelam. Dari bulan puasa lagi tekak terasa nak makan sambal asam ni tetapi malas nak pi kait kat atas pokok tepi rumah. Buah mempelam dan kuini memang sedang berbuah lebat sekarang ni cuma saiz nya masih kecil. Semalam beraya di rumah mak. Mak suruh makan lauk pauk/juadah raya tetapi saya macam tak berselera nak makan. Bila tanya mak kenapa mak tak nak makan, mak pun kata tak berselera nak makan. Sembang dengan mak kalau ada lauk pauk kampung baru betu-betul berselera nak makan, mak pun angguk kepala tanda setuju. Bagitau mak yang pokok mempelam sedang berbuah lebat, mak pun tanya, “ ada ke buah nya? Sedap tu kalau dibuat sambal. Pembuka selera.” Saya pun bagitau esok saya ambikkan dan bagi kat emak. Dari bulan puasa asyik makan lauk ayam.. daging.. jemu juga. Hari ni saya masak lauk kampung sayur rebung masak manis, ikan kembung masin goreng, sambal belacan ulam dengan timun, cencalu dan timun dan sambal asam pelam. Laju je perahu berkayuh 🤭🤪

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Sambal Pelam:

  1. 6 biji buah mempelam muda (dikupas kulit dan dicincang/sagat)
  2. 3/4 cawan ikan bilis (cuci bersih dan toskan)*
  3. 3 biji cili padi Thai*
  4. 2 inci belacan*
  5. 7 sudu besar gula
  6. 3/4 sudu kecil garam

Cara untuk membuat Sambal Pelam

  1. Tumbuk semua bahan yang bertanda * hingga lumat.
  2. Kupas kulit mempelam dan dicincang halus atau disagat.
  3. Gaulkan bahan tumbuk bersama mempelam tadi hingga rata dan sebati. Perasakan ikut citarasa masing-masing. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Sambal Pelam yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.