Langkah Mudah untuk Membuat Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) yang Enak

Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak)

Lagi mencari ide Resep Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak), Bikin Ngiler yang unik?, Resep Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) yang Bikin Ngiler memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menghidangkan Resep Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak), Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak), pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) yang dapat kamu jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) adalah 4 Org. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) diperkirakan sekitar 15 - 20 min.

Baca Juga

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) memakai 7 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Teringat zaman sekolah masa susuk asrama dulu. Waktu balik hujung minggu di rumah, bila tiba waktu bakik semula ke asrama.. Inilah bekalan mak selalu bagi. Sambal ni cukup makan dia saja dgn nasik putih pun dah menambah2.. Nak tulis ni pun dan meleleh air liur woiii 🤤🤤🤤

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak):

  1. 2 genggam ikan bilis - digoreng garing
  2. 2 biji Bawang besar
  3. 3 sudu besar tempoyak
  4. 1 Tangkai Daun Kesum
  5. Lada kecik - ikut kepedasan
  6. minyak masak utk menumis
  7. Garam secukup rasa

Langkah-langkah untuk menyiapkan Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak)

  1. Tumis bawang besar dan lada kecik hingga layu
  2. Masukkan tempoyak dan sedikit air, kacau hingga rata, dan goreng hingga agak pekat
  3. Masukkan daun kesum dan sedikit garam
  4. Tutup api dan biar sedikit sejuk (supaya ikan bilis yg dimasukkan nanti kekal garing)
  5. Masukkan ikan bilis, gaul kaup kan bahan tempoyak tadi bersama ikan bilis hingga rata.. dan sedia dihidang

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.