Bagaimana Membuat Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis yang Enak

Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis

Anda sedang mencari inspirasi Resep Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis, Menggugah Selera yang unik?, Resep Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis yang Enak Banget memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyajikan Resep Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis, Bikin Ngiler untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Next adalah gambar seputar Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis yang dapat kalian jadikan wawasan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis memakai 9 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

#bazaarramadan #minggu6 #goldenapron2020 #minggu5 Di bazaar kawasan tempat tinggal sy ade seorang peniaga yang jual pelbagai jenis masakan kampung dan sayur-sayur kampung. Antara menu yang sering sy beli adalah masak lemak pucuk paku ini. Tahun nie makcik tersebut tak meniaga, jadi buatlah sendiri😁 Jom cuba resepi mudah ini.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis:

  1. 1 ikat pucuk paku
  2. 7-8 biji cili api*
  3. 1 biji cili merah*
  4. 2 biji bawang besar*
  5. 1 sudu serbuk kunyit*
  6. 1 genggam ikan bilis
  7. 1 kotak santan 200ml
  8. 1 sudu kecil garam
  9. 1/4 sudu kecil serbuk perasa

Langkah-langkah membuat Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis

  1. Bahan diperlukan.
  2. Siang pucuk paku, ambil yang lembut ya.
  3. Kisar semua bahan bertanda * dan masukkan ikan bilis dan serbuk kunyit, dan masak hingga agak kering.
  4. Masukkan pucuk paku dan sedikit air, masak seketika sehingga pucuk paku agak layu.
  5. Masukkan santan dan air, masak sehingga mendidih. Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba😄

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Dan Bilis yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.