Langkah Mudah untuk Menyiapkan Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba yang Lezat

Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba

Anda sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba yang Enak yang unik?, Bagaimana Membuat Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba, Bisa Manjain Lidah memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara membuat Resep Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba yang Lezat untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba yang bisa kamu jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba menggunakan 26 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Memburu resepi pengguna ‘S’..Uchu suka asam pedas yang berempah.Bila search di cookpad asam pedas ayam, takde yang gunakan banyak rempah. So search pula asam pedas ikan berempah. Jumpalah cookpader Julia ALeen Aireish. Bahan-bahan yang digunakan hampir sama dengan yang Uchu biasa guna. So, memang tepat untuk Uchu recook dan cooksnap. Kununnya nak amik gamba lepas makan tengah hari. Bila husben dah gi keje.🤣 sebab masak seekor ayam kununnya separuh lagi sampai lah ke malam. Tapi akhirnya ni je tinggal! Boleh laaa.. Walaupun senarai bahan dah cukup panjang, tapi asam pedas Uchu mmg begitu. Lagipun bahan-bahan tersebut memang dah ready dalam laci tepi dapur. Campak2 aje. Tak cukup panjang kot list tu..Uchu tambahkan sedikit halba. 🤣 Anak-anak serbu dapur ingatkan Uchu tengah masak nasi dagang kegemaran mereka! Tertipu mereka di situ..🤣🤣 Kebetulan pula Uchu tak cukup cili kisar dan cili kering pun takde, maka terpaksalah juga menambah pes asam pedas Adabi kalau tak, tak jadi lah merah asam pedasnyer.. Sedapnyer!!nyummciked!😋

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba:

  1. 1 ekor ayam (dipotong)/daging/ikan
  2. (A) Bahan Kisar
  3. 1 biji bawang merah besar
  4. 1 inci halia
  5. 1 inci lengkuas
  6. 2 ulas bawang putih
  7. 5 biji cili padi merah
  8. 1/2 sudu teh belacan
  9. 1/2 inci kunyit hidup
  10. (B) Rempah ratus
  11. 1 sudu teh serbuk lada hitam
  12. 1 sudu teh ketumbar
  13. 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  14. 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
  15. 1/2 sudu teh halba
  16. (C) Bahan ditumis bersama (A) + (B)
  17. 3 sudu besar cili kisar
  18. 1 peket pes asam pedas Adabi
  19. 1 batang serai (diketuk)
  20. Garam, gula secukupnya
  21. 2 sudu besar asam jawa (dibancuh air & ditapis)
  22. (D) Bahan tambahan
  23. 8 tangkai daun kesum
  24. 2 batang bunga kantan
  25. 2 biji tomato
  26. 8 biji bendi @ terung

Cara untuk menyiapkan Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba

  1. Tumis bahan kisar dan pes asam pedas sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan rempah ratus, daun kesum, bunga kantan gula dan sedikit garam. Biar gula caramelised dan kuah berkilat. (Terpaksa skip bunga kantan sebab takde harini)
  3. Masukkan air asam jawa.
  4. Masukkan ayam dan serai, kacau dan tutup periuk. Masak sekejap.
  5. Tambahkan air. Apabila air dah kurang sedikit masukkan terung. Masak sehingga kuah pekat tanpa penutup kemudian masukkan Bendi. Uchu suka reneh dengan api perlahan sehingga pekat. (Uchu tak letak bendi,terung sebab takde)👇gambar lama..

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Asam Pedas Ayam Berempah & Berhalba yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.