Resep Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih, Sempurna

Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih

Lagi mencari inspirasi Resep Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih yang Lezat yang unik?, Resep Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih yang Bisa Manjain Lidah memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan sharing panduan cara memasak Resep Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih yang Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar seputar Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih yang bisa sobat jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih memakai 7 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Petik pucuk ubi tanam belakang rumah,dapatlah sebesen kecil untuk dimasak,cukup untuk 2 hidangan. Gu Ikan Tamban Goreng,Ayam Bakar dan Sambal Belacan,sedapnya wallahh 👌😋 ,alhamdulillah.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih:

  1. 1 besen kecil pucuk ubi keledek Jepun
  2. 1 ekor ikan selar rebus
  3. 4 biji bawang merah
  4. 1 camt lada hitam
  5. 250 gram santan pekat frozen @ 1 kotak kecil santan kotak
  6. 2 gelas air tapis
  7. 2-3 camt garam gunung Saji

Langkah-langkah membuat Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih

  1. Siapkan bahan-bahannya.
  2. Cuci bersih pucuk ubi,tos.Ketepikan.
  3. Ambil isi ikan,tumbuk kasar bersama bawang merah dan isi ikan.
  4. Masak bahan tumbuk bersama santan dan air hingga menggelegak (guna api sederhana).Pastikan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.
  5. Masukkan pucuk ubi dan garam gunung Saji.Balik-balikkan sebentar hingga pucuk ubi masak (jangan terlalu lama)..Seimbangkan rasa,siap.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Pucuk Ubi Keledek Jepun Masak Lemak Putih yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.