Resep Sambal tomato cikgu Anti Gagal
Lagi mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Membuat Sambal tomato cikgu yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Bagaimana Membuat Sambal tomato cikgu Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Cara Gampang Menyiapkan Sambal tomato cikgu, Enak untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal tomato cikgu yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal tomato cikgu, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Sambal tomato cikgu yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar mengenai Sambal tomato cikgu yang bisa kamu jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal tomato cikgu adalah 1 balang 300ml. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Sambal tomato cikgu diperkirakan sekitar 45 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Sambal tomato cikgu sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Sambal tomato cikgu memakai 6 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Resepi ini dikongsi oleh bekas cikgu sekolah saya. Katanya dia mempunyai allergic jadi hanya boleh makan sambal tomato sebab makanan ni dibuat tanpa menggunakan belacan.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Sambal tomato cikgu:
- 10 biji tomato
- 4 biji bawang besar
- Segenggam ikan bilis
- 1 sudu besar garam
- 1 genggam cili api
- 4 sudu besar minyak masak
Cara untuk membuat Sambal tomato cikgu
- Mulakan dengan mengisar kasar tomato dengan menggunakan food processor.
- Sediakan kuali, buka api gas dan masukkan tomato yang dikisar tadi. Masak hingga air tomato separuh kering.
- Sementara menunggu tomato di atas dapur, kisar ramuan lain seperti ikan bilis, bawang besar, minyak & cili api.
- Selepas itu tuangkan semua bahan tadi kedalam kuali tomato dan kacau sebati semua bahan. Kecilkan api.
- Apabila ramuan agak sebati masukkan garam. Lagi lama ia dibiarkan kering lagi gelap warnanya. Saya gemar sambal dalam keadaan lembab & basah... tutup api. Siappp
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Sambal tomato cikgu yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!