Resep Labu Masak Lemak Anti Gagal
Anda sedang mencari inspirasi Resep Labu Masak Lemak, Menggugah Selera yang unik?, Bagaimana Membuat Labu Masak Lemak, Enak Banget memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Resep Labu Masak Lemak, Bikin Ngiler untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Labu Masak Lemak yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Labu Masak Lemak, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Labu Masak Lemak yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar seputar Labu Masak Lemak yang bisa kalian jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Labu Masak Lemak adalah 9 orang makan (6 orang-tengahari, 3 orang-malam). Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Labu Masak Lemak diperkirakan sekitar 20 minit (10 minit penyediaan dan 10 minit masak).
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Labu Masak Lemak sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Labu Masak Lemak menggunakan 9 bahan dan 12 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
#goldenapron Semalam, sediakan Labu Masak Lemak. Masa tengahari, mak tengok labu yang belum dipotong di sinki pun dah tersenyum. Makanan kegemaran mak saya ni. Lauk labu ini, sesuai dimakan dengan masakan pedas. Jadi, kami makan Labu Masak Lemak dengan nasi panas panas, lawan pula dengan ayam masak sambal, perrrrgghh, menjilat jari. Padanan yang cukup sempurna. Suka masak lauk ini, sebab resipinya amat mudah dan cepat dimasak. Cuma, bab buang kulit dan potong labu, tak berapa minat. Kerasnya ya ampun.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Labu Masak Lemak:
- 1 kg labu (separuh biji labu)
- 1 mangkuk air
- Segenggam ikan bilis
- 3 batang serai
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 pek serbuk santan 200gm
- 1 sudu besar garam
- 3 tangkai cili padi
Cara membuat Labu Masak Lemak
- Buang kulit labu dan potong labu ikut suka hati. Bentuk labu saya, tak berapa dadu bentuknya. Hentam sahajalah labu.
- Masukkan labu dalam periuk kesukaan. Masukkan air sehingga menutupi labu tersebut. Jangan letak banyak air supaya elak kuah cair. Jangan buka api dulu. Tunggu bahan-bahan lain sebab labu cepat empuk.
- Ini bahan-bahan untuk kuahnya. Bawang merah dan bawang putih dibuang kulitnya dan dibersihkan. Serai dibuang hujung dan pangkal, dibersihkan dan dititikkan. Ikan bilis dan cili padi dibersihkan. Serbuk santan pula, potong sahaja hujung bungkusannya. Senang nak masukkan nanti.
- Kisar ikan bilis, bawang merah dan bawang putih sehingga halus. Jangan tinggalkan ia berketul-ketul. Nanti nak hirup kuah, kurang enak rasanya.
- Masukkan bahan kisar tadi.
- Masukkan serai.
- Pasang api dan masak labu bersama bahan-bahan lain tadi. Masa masak hari itu, di dalam periuk yang ditutup, 8 minit sahaja pun labu sudah empuk. Tak perlu lama ya, nanti hancur pula labu. Hancur hati ku.
- Hampir hampir nak hancur, tapi masih ada bentuk. Kalau suka labu lebih keras, masak 6-7 minit dah memadai.
- Letak serbuk santan.
- Letak garam secukup rasa.
- Letak cili padi. Kacau perlahan-lahan. Didihkan lagi 2 minit. Siap.
- Hidangkan Labu Masak Lemak dengan penuh kasih sayang. Selamat mencuba 😊.
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Labu Masak Lemak yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!