Resep Masak Lemak Labu, Enak

Masak Lemak Labu

Anda sedang mencari ide Bagaimana Membuat Masak Lemak Labu Anti Gagal yang unik?, Resep Masak Lemak Labu Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara menyiapkan Resep Masak Lemak Labu, Bikin Ngiler untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Masak Lemak Labu yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Masak Lemak Labu, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Masak Lemak Labu yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar tentang Masak Lemak Labu yang dapat kamu jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Masak Lemak Labu yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Masak Lemak Labu memakai 7 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

#1post1hopev2 #goldenapron Penyediaan resepi ini amat ringkas dan mudah. Anak saya yang tidak gemar kan pedas amat menyukai resepi ini. Masak lemak labu ini jika di gandingkan dengan nasi putih, ikan goreng, sambal belacan atau sambal tumis... Pasti menambah nasi tu.. Hi.. Hi.. Jom cuba resepi ini.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Masak Lemak Labu:

  1. 1/2 biji labu di potong-potong
  2. 1/2 inci kunyit hidup
  3. 2 biji bawang putih
  4. 2 biji bawang merah
  5. Anggaran 20 ekor ikan bilis
  6. 1 kotak santan segera
  7. 1 helai daun kunyit

Langkah-langkah untuk menyiapkan Masak Lemak Labu

  1. Sediakan bahan-bahan. Kunyit, bawang putih dan bawang merah ditumbuk@kisar. Tumbuk kan juga ikan bilis berasingan ya.
  2. Panaskan 2 cawan air di dalam periuk. Setelah mendidih bolehlah dimasukkan bahan-bahan tumbuk dan ikan bilis yang juga telah di tumbuk. Didihkan sebentar.
  3. Kemudian bolehlah dimasukkan santan. Pastikan api tidak terlalu besar dan kuah sentiasa di kacau ya. Jangan ditinggalkan membuak2 kuah nanti.
  4. Setelah mendidih bolehlah dimasukkan labu yang di potong tadi. Masakkan sebentar. Setelah itu bolehlah dimasukkan daun kunyit yang telah dicarik-carik kasar. Sedap tau bau masak lemak ini bila di tambah daun kunyit. Memang membangkitkan selera.
  5. Perasakan garam. Awas tau labu ni sekejap sahaja lembutnya.. Jangan lama nanti lembik sangat.. Setelah empuk bolehlah terus di tutup api. Siap.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Masak Lemak Labu yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.