Resep Sambal Paru Kering #phopbylinimohd, Bisa Manjain Lidah

Sambal Paru Kering #phopbylinimohd

Anda sedang mencari inspirasi Bagaimana Membuat Sambal Paru Kering #phopbylinimohd yang Bikin Ngiler yang unik?, Resep Sambal Paru Kering #phopbylinimohd, Menggugah Selera memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyajikan Resep Sambal Paru Kering #phopbylinimohd Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal Paru Kering #phopbylinimohd yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Paru Kering #phopbylinimohd, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Sambal Paru Kering #phopbylinimohd yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar tentang Sambal Paru Kering #phopbylinimohd yang dapat kamu jadikan wawasan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Sambal Paru Kering #phopbylinimohd sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Sambal Paru Kering #phopbylinimohd menggunakan 23 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Sambal pedas dgn paru garing 🤤. Bahagianyeee. Jom masak.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Sambal Paru Kering #phopbylinimohd:

  1. Paru Goreng
  2. Paru Lembu Mentah
  3. Garam
  4. Serbuk kunyit
  5. Sambal Pedas
  6. 20 biji cili kering
  7. 3 biji bawang merah besar
  8. 2 btg serai
  9. 1/2 inci belacan
  10. 2 sb ikan bilis
  11. 5 biji cili padi merah
  12. 3 keping asam keping
  13. 5 biji buah keras
  14. 1 sk pes bawang putih
  15. 1 sk pes halia
  16. 1 sk pes asam jawa
  17. 1 ketul kiub daging
  18. 1/2 sk serbuk lada hitam
  19. 1/2 sk serbuk lada putih
  20. Gula kabung secukupnya
  21. Garam
  22. Bawang holand
  23. Daun ketumbar

Langkah-langkah untuk membuat Sambal Paru Kering #phopbylinimohd

  1. Rebus paru hingga sehingga paru kelihatan kering dan mengecut. Potong nipis dalam size 2inch x 2inch kerana paru akan mengecut bila di goreng garing nti. Gaul paru yg telah dipotong dgn kunyit dan garam. Goreng hingga 3/4 garing. Jgn panik klu minyak gorengan berbuih...buih akan berkurangan selepas paru garing.
  2. Panaskan kuali dan goreng ikan bilis. Garing, masukkan bhn yg diblender iaitu bawang merah besar,1 btg serai, pes halia, pes bawang putih, buah keras dan belacan. Kacau till pecah minyak. Kemudian masukkan cili blender(cili kering & cili padi). Kacau.
  3. Setelah cili garing, masukkan pes asam jawa dlm lebih cili blender dan sedikit air. Kacau hingga mendidih, kemudian masukkan gula kabung kacau sehingga gula larut dan warna cantik seperti yg dikehendaki. Masukkan hirisan bawang holand dan daun ketumbar bersama paru yg telah digoreng td. Paru goreng sambal kering is done 😉👍.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Sambal Paru Kering #phopbylinimohd yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.