Resep Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam Anti Gagal

Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam

Anda sedang mencari inspirasi Resep Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam Anti Gagal yang unik?, Resep Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam yang Lezat memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menghidangkan Cara Gampang Membuat Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam yang Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar seputar Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam yang dapat Anda jadikan ide.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam memakai 10 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Ikan masin merupakan makanan yang mudah di dapati dan membangkitkan selera dari semenjak sebelum merdeka hingga kini. Sayur-sayuran seperti terung kebiasaannya di tanam di sekeliling rumah sahaja. #chefzam

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam:

  1. Ikan masin - akak guna ikan masin talang (cuci bersih)
  2. sepeket rempah kari ikan
  3. rempah tumis 4 sekawan*
  4. 3 biji bawang merah*- di hiris
  5. 2 ulas bawang putih*-di hiris
  6. Daun kari
  7. 1 inci halia*- di hiris
  8. minyak untuk menumis
  9. 2 biji terung - dihiris menyerong
  10. santan

Langkah-langkah untuk menyiapkan Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam

  1. Panaskan minyak dan masukkan 4 sekawan dan bahan bertanda *. Tumis hingga garing. Kemudian masukkan daun kari dan rempah kari. Masukkan sedikit air. Tumis hingga naik minyak.
  2. Masukkan ikan kering. Masukkan santan. Apabila santan hampir mendidih masukkan terung yg di hiris menyerong. Kacau seketika dan mati kan api. Tidak perlu masak terlalu lama kerana terung cepat masak dan masukkan garam/gula jika perlu.
  3. Sedia untuk di hidangkan bersama-sama nasi panas. Selamat mencuba💕

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Kari Ikan Masin campur Terung#chefzam yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.