Langkah Mudah untuk Menyiapkan Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen) Anti Gagal

Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen)

Anda sedang mencari ide Resep Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen) Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen), Bikin Ngiler memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara menyajikan Resep Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen) Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen) yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen), mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Selanjutnya merupakan gambar tentang Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen) yang dapat kamu jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen) adalah 2 hidangan (2 pek frozen). Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen) sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen) menggunakan 17 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Baca Juga

#FrozenApaSebelumBerpantang (1) #FamilyMealPlanning #Frozen 8/2022 Ini bukanlah cabaran dari Cookpad. Sekadar perkongsian dari Uchu sebagai persediaan sebelum berpantang bersalin nanti. Uchu tak buat frozen lauk berpantang bersalin sebab Insyaallah ada orang lain (Confinement Lady) yang akan uruskan makan minum ibu berpantang nanti. Yang Uchu risaukan ialah anak2 dan suami nak makan ape nanti..takkan asik nak membeli kan?. Oleh itu, bermula pregnancy minggu ke-32 semasa hujung tahun lepas, Uchu dah mula sediakan pelbagai stok frozen dan pes frozen. Cuma tinggal, husben Uchu nak masukkan lauk sahaja, masuk santan jika perlu, masak atau reheat dan perasakan semula jika perlu. Sambil memasak lauk pauk bermula minggu ke-30 tu, Uchu terus lebihkan pesnya untuk difrozenkan. Dalam minggu ke-35 Uchu akan membeli lauk pauk untuk sekalikan dan match dengan pes yang telah disediakan. Jadi takdelah awal sangat perlu beli lauk basah untuk frozen tu. Biasanya akan beli daging dan ayam terlebih dahulu. Minggu persiapan terakhir baru masukkan ikan. Tetapi bila nak masak nanti ketika Uchu dah dalam pantang, Uchu akan minta husben sediakan masakan ikan terlebih dahulu. Sebab tak suka ikan dibeku lama2. Perkongsian sekadar memberi idea kepada yang memerlukan..lepas ni ada lagi stok frozen yang Uchu akan share.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen):

  1. Bahan Kisar
  2. 2 biji bawang besar
  3. 4 ulas bawang putih
  4. 2 inci lengkuas
  5. 1 inci halia
  6. 2 sudu makan rempah gulai Cap Ros
  7. 2 sudu teh rempah masak Cap Ros
  8. Perasa
  9. 6 sudu teh KFC garam Himalaya
  10. 4 sudu makan gula
  11. 1 sudu makan gula merah/nise
  12. Ajinomoto (optional)
  13. Bahan dipek bersama
  14. 4 batang serai (diketuk)
  15. 2 keping asam gelugor
  16. Bahan diperlukan ketika memasak hidangan kemudian
  17. 1 kotak santan 200ml (untuk satu hidangan)

Cara membuat Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen)

  1. Sangai bahan kisar sehingga agak kering. Perasakan. Sejukkan ke suhu bilik.
  2. Bahagikan pes kepada dua dan pek dalam zip lock bag dan tambahkan serai dan asam keping. Tutup kemas. (Uchu tak sangai sekali supaya rasanya lebih segar bila masak kemudian) Labelkan dan sedia difrozen.
  3. Masukkan santan ketika masak nanti. Kemudian masukkan ikan, terung/timun/bendi dan perasakan jika perlu.
  4. Gulai kepala siakap:

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Pes Gulai Ikan Terengganu (Stok Frozen) yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.