Bagaimana Membuat Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak, Bikin Ngiler
Anda sedang mencari inspirasi Resep Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak, Bikin Ngiler yang unik?, Resep Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara memasak Resep Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Seterusnya merupakan gambar tentang Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak yang dapat Anda jadikan wawasan.
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak memakai 10 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Resepi ini adalah resepi orang-orang lama Perak. Saya suka resepi ni kalau Mak We (Mak Saudara) saya masak. Rasa macam nak balik kampung je. Korang boleh cuba resepi warisan Negeri Perak ini. Sedap. #cookpad #CookpadMalaysia #goldenapron2020
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak:
- 3 tangkai Pucuk Ubi
- 1 inci Kunyit Hidup
- 1 batang Cili Merah
- 1 batang Serai
- 1 keping Asam Gelugur
- 1 cawan/kotak Santan
- 6 keping Ikan Kurau Masin
- 3 cawan Air
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu teh gula
Cara untuk membuat Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak
- Tumbuk Cili dan Kunyit. Ketuk Serai.
- Rebus Pucuk Ubi dengan Air dalam Periuk. Keluarkan Pucuk Ubi. Jangan buang airnya. Biarkan api sederhana.
- Masukkan Cili dan Kunyit tumbuk, Serai dan Asam Gelugur ke dalam air Pucuk Ubi. Biar dalam 2 seminit.
- Masukkan Pucuk Ubi yang telah direbus, Santan dan Ikan Masin. Masak sehingga Ikan Masin telah lembut. Tutup api dan hidang dengan Nasi Panas.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Masak Lemak Ikan Masin Pucuk Ubi Perak yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!