Bagaimana Menyiapkan Paung Goreng Sambal Ikan Anti Gagal
Sedang mencari inspirasi Bagaimana Membuat Paung Goreng Sambal Ikan, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Resep Paung Goreng Sambal Ikan yang Menggugah Selera memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara menyajikan Cara Gampang Menyiapkan Paung Goreng Sambal Ikan Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Paung Goreng Sambal Ikan yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Paung Goreng Sambal Ikan, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Paung Goreng Sambal Ikan enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Next adalah gambar tentang Paung Goreng Sambal Ikan yang bisa sobat jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Paung Goreng Sambal Ikan adalah 20 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Paung Goreng Sambal Ikan sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Paung Goreng Sambal Ikan menggunakan 18 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Baca Juga
#bazarramadan #minggu1...Kuih bom atau sinonim dengan nama paung sambal ikan sangat sedap di makan panas2...kalau pulang ke kampung ini lah salah satu menu yang akk cari di bazar Ramadhan...kuih ini sangat terkenal di sebelah negeri Terengganu...jom tengok resipi sangat mudah dan simple caranya...Ini kali ke dua akk share untuk kawan2 cookpaders...resipi kali ini lengkap dengan cara2 membuat sambal ikan...😘
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Paung Goreng Sambal Ikan:
- Bahan2 Doh
- 2 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung gandum
- 150 ml santan
- 70 ml air (secukupnya)
- 1/2 sdt garam halus
- Bahan2 Inti
- 500 gm ikan rebus kembung/sardin (ambik isi sahaja)
- 1 labu bawang besar bombay
- 3 ulas bawang putih
- 1 cawan kelapa parut
- 1 cawan santan
- 1/2 cawan air
- 2 inci halia
- 1/2 halba
- 3 sdm gula
- 1 sdt garam halus
- Minyak masak secukupnya untuk mengoreng paung
Langkah-langkah untuk menyiapkan Paung Goreng Sambal Ikan
- Untuk bahan inti tumbuk hingga lumat bawang besar,bawang putih dan halia,kemudian masukan isi ikan yg siap di rebus tumbuk hingga hancur...kemudian gaulkan bersama bawang serta kelapa parut...masukan kedalam kuali campurkan santan serta air Dan halba...tambahkan gula dan garam secukup rasa...biarkan hingga masak serata dan sambal ikan kering...guna api dapur yg sederhana sentiasa kacau supaya tidak hangus...bila sambal dah betul2 kering biarkan sejuk seketika.
- Bancuhkan kesemua bahan doh uli sebati sehingga tidak melekat ditangan.
- Rehat kan doh 30 minit...kemudian boleh bulatkan doh dlm 20 gm atau sebesar bola golf...masukan inti ikan tadi dalam 1 sudu teh setiap doh...
- Ulangi proses yang sama hingga selesai...kemudian panaskan minyak masak dan masukan paung tadi kedalam minyak,goreng hingga tengelam minyak...guna api yang perlahan...goreng hingga keperangan...hanya 2 kali balik sahaja...paung goreng tidak boleh dikacau terlalu kerap ketika proses mengoreng kerana akan meletup...menjadi bom atom...😂
- Bila paung dah keperangan boleh diangkat dan toskan minyak...Paung Goreng Sambal Ikan #StyleAzaAaj is done...Jemput makan... hidangkan bersama kopi O panas sedap kebabommm 😋😍
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Paung Goreng Sambal Ikan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!