Cara Gampang Menyiapkan Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh Anti Gagal
Lagi mencari inspirasi Resep Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh, Enak Banget yang unik?, Resep Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh, Sempurna memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara membuat Cara Gampang Membuat Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh yang Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh yang bisa Anda jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh adalah 3-4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh memakai 17 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Baca Juga
#cookpadmalaysia #goldenapron #minggu16 #saturesepisatupohon Sempena cuti umum Maulidur Rasul kali ini, tak sangka, mak dan ayah mertua yang datang bertandang ke rumah kami. Sekali selesaikan urusan mereka katanya.😊 Ayah cakap, tak perlu susah2, ayah ada bawah bekal 'pekasam daging' Wow😱😍 Memahami sungguh favourite anak menantunya ni. 😆 Jadi, ke pasar basahlah kami, mencari pasangan pelengkap buat santapan istimewa kami tengahari ni. Melilau mata, mencari yang istimewa. Zassss. Telur ikan tenggiri menyerah dirinya. Memang bagai pucuk dicita, kira jadilah, 1 kilo menjadi milik kami. Jeruk buah belimbing buluh pun ada sentiasa dalam chiller. Memang gandingan yang tepat semuanya. Dengan pekasam daging tu nanti, bersama cili dan bawang goreng, perah limau nipis. Fuh! Pasti merecik peluh masing-masing. Nasi kena tanak lebih dari biasa😁😆 Dah, jangan nak bayangkan sangat. Mengences nanti. Jom tengok resepi ini😉
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh:
- Bahan-bahan:
- BahanA
- 1 biji bawang besar
- 10-15 biji cili padi (boleh tambah jika suka pedas)
- 1 inci halia
- 1/2 inci kunyit hidup
- BahanB
- 400 ml santan (saya gunakan santan kotak)
- 300 ml air tapis
- 1 batang serai (dititik)
- BahanC
- 500 gram telur ikan tenggiri
- 1 keping asam gelugur
- 7-8 biji belimbing buluh (saya gunakan yang sudah dijeruk)
- 1 helai daun kunyit (disiat-siat)
- 1 sudu garam halus
- 1/2 sudu serbuk perasa
Cara membuat Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh
- Telur ikan tenggiri dicuci bersih dan tuskan. Sediakan bahan seperti gambar dibawah. Asingkan bahan A, B dan C.
- Kisar semua bahan A. Masukkan ke dalam periuk. Satukan bersama bahan B iaitu serai, santan dan tambahan air tapis. Didihkan kuah dengan api sederhana. Kerap kacau kuah bagi mengelakkan santan pecah minyak dan berkepala.
- Akhir sekali, masukkan kesemua bahan C sambil sesekali kacau perlahan-lahan hingga masak. Perasakan secukupnya dan matikan api.
- Juadah sedia dihidangkan. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchen. Selamat mencuba dan sila menjamu selera😘
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Masak Lemak Cili Api Telur Tenggiri dan Belimbing Buluh yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!