Langkah Mudah untuk Menyiapkan Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin yang Lezat Sekali

Lagi mencari ide Resep Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Membuat Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin yang Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara membuat Bagaimana Menyiapkan Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Seterusnya adalah gambar seputar Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin yang dapat kalian jadikan contoh.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin menggunakan 9 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
Masakan ini memang menjadi menu kami sekeluarga bila balik ke kampung dan berkumpul adik beradik.Pucuk ubi petik belakang rumah je masak sambil bergosip dengan ipar duai.Mungkin itu yang jadi sedap masakan kami.Bestnya dapat berkumpul adik beradik lagi.Tapi apakan daya tahun ni kita beraya "raya 2020" di kota saja duduk diam dirumah okeyyy.😩#goldenapron2020 #bazarramadan
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin:
- 1 ikat pucuk ubi
- Santan dari sebiji kelapa
- 10 biji cili api - tumbuk
- sebiji bwg merah besar - hiris
- 4 biji bwg putih - tumbuk
- 2 ekor ikan masin
- 2 batang serai - ketuk
- 2 keping asam keping
- 1 suduteh kunyit serbuk
Langkah-langkah membuat Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin
- Bersihkan dan rebus pucuk ubi hingga lembut.
- Serbuk kunyit boleh gantikan dengan kunyit hidup lagi sedap.Ikan masin tu boleh tukar kepada ikan masin talang.Saya guna apa ada kat rumah je.Tumbuk cili dan bwg putih hingga lumat.
- Campurkan semuanya dalam periuk dan masak hingga santan masak secukupnya.Jangan lupa kacau selalu takut nanti santan pecah minyaknya.Kemudian boleh lah rasa kalau tak masin boleh tambah garam.
- Dah siap bolehlah dihidangkan.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Gulai Lemak Pucuk Ubi Ikan Masin yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!