Resep Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api yang Lezat Sekali

Sedang mencari inspirasi Cara Gampang Membuat Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api, Bikin Ngiler yang unik?, Resep Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Bagaimana Membuat Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api yang Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Seterusnya merupakan gambar tentang Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api yang dapat kamu jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api menggunakan 9 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
#goldenapron2020 #bazaarramadan Nak kongsi cerita dengan korang .. seumur hidup, ini first time baru dapat makan telur ikan macam anggur ni tau, seronoknya la.. selalu tengok kawan-kawan aje up di facebook punyalah kita teringin.. sekali ada depan mata rasa macam dapat gelang emas hihihi Encik suami request nak masak lemak cili api.. ok on kita masak apa yang diminta. Alhamdulillah sedap seperti yang dikata makan sampai kenyang. Lepas ni bukan senang nak dapat telur ikan ini di kawasan rumah kita. Ada juga yang suka telur ikan mayong ni dimasak asam pedas, Apa pun boleh dimasak ikut citarasa sendiri.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api:
- 1/2 kg telur ikan mayong
- 1 kotak santan - saiz kecil
- 1/2 cawan air
- 1 biji bawang besar - dibelah 6
- 1 1/2 keping asam gelugor
- 1 batang serai - diketuk
- 3 tangkai daun kesum
- 5-7 biji cili api - ditumbuk lumat
- 1 1/2 sudu teh garam halus atau secukup rasa
Langkah-langkah untuk membuat Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api
- Cuci bersih hilangkan hanyir telur ikan, rendam telur ikan di dalam air asam jawa selama 30 minit, bilas dengan air atau boleh direbus sebentar, angkat telur ikan sedia untuk dimasak.
- Dalam kuali satukan semua bahan kecuali garam dan penambah perasa.
- Masak hingga telur elok masak dan sentiasa mengacau perlahan supaya santan tidak pecah minyak.
- Masukkan garam, perasa jika suka secukupnya dan masak sebentar lagi, tutup api siap sedia dihidang.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Api yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!