Cara Gampang Membuat Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat, Bisa Manjain Lidah
Lagi mencari ide Resep Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Resep Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat, Enak memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menghidangkan Resep Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat yang Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Next adalah gambar mengenai Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat yang dapat kalian jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat diperkirakan sekitar 15 minit.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat memakai 11 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
#goldenapron #minggu19 #minggukesembilanbelas #saturesipisatupohon #CookpadderPerak Assalammualaikum sahabat Cookpadders. Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat adalah menu kegemaran CN seisi keluarga. Isi ikan jenahak yang lembut dan manis bergandingan dengan gulai berlemak dan pedas memang menambat selera. Boleh bertambah-tambah nasi dibuatnya. Menu gulai ini amat ringkas dan mudah disediakan. CN sukakan aroma serai dan daun kunyit yang harum. Cukup menyelerakan apabila dimakan. Selamat mencuba ya kawan-kawan 😍 #CNdidapur
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat:
- 1 ekor ikan jenahak (bahagian ekornya)
- 3 biji terung bulat - dibelah dua
- 1 kotak santan kelapa
- 1 batang serai - diketuk
- 1 helai daun kunyit - dicarik
- 1 keping asam keping
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Bahan tumbuk:
- 15 biji cili padi
- 1 inci kunyit hidup
Langkah-langkah membuat Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat
- Sediakan bahan-bahan seperti berikut.
- Masukkan bahan tumbuk ke dalam kuali.
- Masukkan santan kotak dan air secukupnya. Biarkan mendidih.
- Masukkan serai, daun kunyit dan terung bulat. Kacau rata dan didihkan.
- Apabila terung sudah separuh masak, masukkan ikan jenahak, asam keping dan garam secukup rasa.
- Kacau gulai sehingga ikan jenahak dan terung bulat masak sempurna. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Gulai Lemak Ikan Jenahak dan Terung Bulat yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!