Langkah Mudah untuk Menyiapkan 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai Anti Gagal

Sedang mencari ide Cara Gampang Membuat 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai Anti Gagal yang unik?, Resep 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menyiapkan Resep 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai, Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai yang dapat kamu jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai menggunakan 14 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Beberapa jenis makanan frozen masih ada di dalam peti sejuk. Tidak perlu ke pasar untuk beberapa hari yang akan datang untuk membeli bahan mentah. Dalam memilih-milih untuk memasak, mata terlihat ikan keli salai di dalam bungkusan. Kebetulan telah lama tidak memasak gulai lemak. Makanya, lauk hari ini ialah Masak Lemak Ikan Keli Salai.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai:
- 3 ekor ikan keli salai (frozen)
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 keping asam gelugor
- 1 kotak santan (200ml)
- 2 helai daun kunyit (dihiris halus)
- 5 biji tomato ceri
- Air
- Secubit gula dan garam secukupnya
- Bahan Kisar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 12 biji cili api
- 1 inci kunyit hidup
Langkah-langkah untuk membuat 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai
- Rendam bungkusan ikan untuk nyahbeku. Kisar bawang merah, bawang putih, cili api dan kunyit hidup.
- Panaskan kuali/periuk dan masukkan bahan kisar. Masukkan serai, asam gelugor dan serbuk kunyit. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan santan dan tambahkan air. Kacau sehingga menggelegak dengan api perlahan agar tidak pecah minyak.
- Masukkan daun kunyit yang telah dihiris halus. Perisakan dengan gula dan garam. Masukkan ikan keli salai dan kacau perlahan sehingga menggelegak sekali lagi.
- Tutup api dan masukkan tomato ceri.
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan 🍁Masak Lemak Ikan Keli Salai yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!