Resep Ikan Patin Sambal Cili Api yang Bisa Manjain Lidah
Anda sedang mencari ide Resep Ikan Patin Sambal Cili Api Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Ikan Patin Sambal Cili Api yang Enak Banget memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara menghidangkan Resep Ikan Patin Sambal Cili Api, Lezat untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Ikan Patin Sambal Cili Api yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ikan Patin Sambal Cili Api, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Ikan Patin Sambal Cili Api yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Seterusnya merupakan gambar mengenai Ikan Patin Sambal Cili Api yang dapat sobat jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ikan Patin Sambal Cili Api adalah 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Ikan Patin Sambal Cili Api sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Ikan Patin Sambal Cili Api memakai 10 jenis bahan dan 9 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
#1post1hopev2 #kunyit #goldenapron #mingguketujuh Resepi ni saya try sendiri sebab masa tu saya teringin nak makan ikan patin. Saya trauma sebenarnye dengan ikan patin sebab masa kecik dulu saya nampak mak saya makan ikan patin lepas tu dia muntah. Sebab tu saya tak berani try takut saya muntah. Tapi bila dah dewasa ni, baru ade keberanian nak try. Bila dh try sekali, tu dia, memang hari-hari nak makan. 😂😂 Jom lah try. Sedap isi dia bila goreng camni.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Ikan Patin Sambal Cili Api:
- 1 kg ikan patin dipotong kecil
- 3 sudu serbuk kunyit
- garam dan serbuk perasa secukup rasa
- 10 biji cili hijau besar
- 20 biji cili api
- 3 biji bawang besar di blend
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 biji bawang besar di mayang
- 1 sudu gula
Langkah-langkah membuat Ikan Patin Sambal Cili Api
- Bersihkan ikan patin. Boleh rujuk next post sy untuk cara saya bersihkan ikan patin.
- Gaul kan ikan patin dengan serbuk kunyit dan garam
- Kemudian gorengkan ikan patin dan ketepikan.
- Blend kan cili, bawang besar, bawang putih dan halia.
- Panaskan minyak, tumis bahan blend tadi.
- Kemudian, tambahkan sedikit sos tiram, garam, dan gula.
- Apabila sambal sudah masak, masukkan ikan patin yang telah digoreng dan juga bawang yang telah di mayang.
- Gaul dengan perlahan-lahan supaya ikan tidak hancur. Dah siap.
- Makan dengan nasi panas. Sedapnya.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Ikan Patin Sambal Cili Api yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!