Resep Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon Anti Gagal
Sedang mencari ide Resep Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon yang Enak Banget memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara memasak Resep Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon, Menggugah Selera untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Next adalah gambar tentang Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon yang bisa kamu jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon adalah 3 - 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon memakai 11 bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Semasa beli kepala ikan salmon, terfikir nak masak asam pedas tapi bila dah beli tukar rancangan masak lemak cili pulak. Mungkin jarang orang masak resepi ini tapi nak juga cuba. Bila dah siap masak, tau tak? Sedap sangat-sangat rasanya. Lemak ikan salmon tu berebut anak-anak nak makan tau. Lepas nie boleh masak lagi resepi nie sebab rasanya memang walaaaa 👍👍👍 #goldenapron
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon:
- 1 keping kepala ikan salmon
- 3 ulas bawang merah
- 1 inci kunyit hidup
- 3-5 asam keping
- 7 biji cili padi hijau
- 3-5 biji cili merah
- 1 kotak santan kecil
- 2 helai daun kunyit
- 2 sudu kecil garam (secukup rasa)
- 1 sudu besar gula (secukup rasa)
- 2-3 cawan air
Langkah-langkah untuk menyiapkan Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon
- Cuci bersih kepala salmon dan siapkan bahan-bahannya
- Potong kecik-kecik cili merah, cili padi hijau, kunyit dan bawang merah supaya senang hancur bila dikisar
- Nak tumbuk boleh dan nak kisar pun boleh. Tapi kisar lebih cepat kerjanya. Masukkan bahan-bahan yang dipotong kecil ke dalam pengisar bersama sedikit air (lebih kurang 1/2-1 cawan air) supaya tenggelam.
- Kisar hancur.
- Masukkan bahan kisar dalam periuk, separuh kotak santan dan secawan air. Masak hingga mendidih
- Potong daun kunyit halus-halus
- Masukkan asam keping, garam, gula dan separuh lagi santan kotak. Masak hingga mendidih. Selalu kacau agar tidak berketul.
- Masukkan kepala ikan, biar sehingga betul-betul masak sambil sentiasa kacau kuahnya agar tidak berketul
- Masukkan daun kunyit yang telah dipotong halus
- Bila sudah semua sebati dan masak, tutup api dan boleh lah dihidang.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Masak Lemak Cili Kepala Ikan Salmon yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!