Bagaimana Membuat Kepala ikan baung masak tempoyak, Sempurna

Kepala ikan baung masak tempoyak

Anda sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kepala ikan baung masak tempoyak yang Enak yang unik?, Bagaimana Membuat Kepala ikan baung masak tempoyak Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara menyajikan Resep Kepala ikan baung masak tempoyak Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kepala ikan baung masak tempoyak yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kepala ikan baung masak tempoyak, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Kepala ikan baung masak tempoyak yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Next merupakan gambar mengenai Kepala ikan baung masak tempoyak yang dapat sobat jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Kepala ikan baung masak tempoyak sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Kepala ikan baung masak tempoyak menggunakan 8 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

#cppassport Kisahnya suami saya ni memang peminat ikan sungai.pantang jumpa je mesti beli. Faham sangat sangat dah mesti kena masak tempoyak.saja lah nak tanya @DayahDore_DD sebab diakan peminat tempoyak.aok masak poyak apa hari ni😊

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Kepala ikan baung masak tempoyak:

  1. 1 ketul kepala ikan baung(anggaran 1 kilo)
  2. 1 1/2 inci kunyit hidup
  3. 5 sudu makan tempoyak
  4. 20 biji cili padi(tak nak pedas kurangkan cili)
  5. 5 tangkai daun kesum
  6. Air secukupnya(untuk kuah)
  7. 1 sudu garam/ secukup rasa
  8. 10 biji kacang bendi(tak isi pun tak mengapa)

Langkah-langkah untuk membuat Kepala ikan baung masak tempoyak

  1. Potong kecil kepala ikan baung cuci bersih.gunakan asam limau semasa mencuci supaya hilang bau hanyir.kemudian kisar kunyit hidup dan cili padi hingga hancur.tuang kedalam leriuk yang berisi ikan.
  2. Tambahkan air secukupnya(bergantung pada kepekatan kuah yang kita nak) dan masukkan daun kesum.hidupkan api dapur.
  3. Biarkan gulai mendidih dengan api sederhana,kemudian boleh masukkan sayur kacang bendi sebagai tambahan dan juga garam.apabila bendi sudah empuk bolehlah di tutup apinya.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Kepala ikan baung masak tempoyak yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.