Bagaimana Menyiapkan Kembung sambal berbawang Anti Gagal

Kembung sambal berbawang

Sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kembung sambal berbawang, Bikin Ngiler yang unik?, Cara Gampang Membuat Kembung sambal berbawang, Enak Banget memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menghidangkan Bagaimana Menyiapkan Kembung sambal berbawang, Sempurna untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kembung sambal berbawang yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kembung sambal berbawang, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Kembung sambal berbawang yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Next merupakan gambar berkaitan dengan Kembung sambal berbawang yang bisa kamu jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kembung sambal berbawang adalah 4-6 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kembung sambal berbawang diperkirakan sekitar 45 minit.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Kembung sambal berbawang yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Kembung sambal berbawang menggunakan 12 bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Teringat zaman kanak-kanak, mama sering memasakkan resepi ini kerana mudah baginya, menyediakan hidangan ini kerana kesibukannya membahagikan masa antara kerjaya dan keluarga. #goldenapron2020 #kembungsambalberbawang #sambaltumis

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Kembung sambal berbawang:

  1. 15-20 batang lada kering
  2. 7 ulas bawang merah
  3. 5 ulas bawang putih
  4. 2 biji bawang besar dihiris membulat
  5. 1/2 inci halia
  6. Sekilo ikan kembung saiz sederhana
  7. Sedikit serbuk kunyit
  8. 2 sudu besar asam jawa
  9. Gula secukupnya
  10. Garam secukup rasa
  11. Air utk mengisar dan menumis
  12. Minyak utk menumis

Cara membuat Kembung sambal berbawang

  1. Ikan yang siap dibasuh dan ditoskan, diperap sekejap bersama sedikit garam dan juga serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak. Goreng dengan cara minyak tidak terlalu banyak utk ikan sehingga masak keemasan kedua-dua belahnya. Kemudian toskan dan ketepikan sebentar.
  3. Lada kering direbus, dibasuh, dibuang biji dan ditoskan.
  4. Kisarkan lada kering bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga halus.
  5. Panaskan minyak di dalam kuali bekas gorengan ikan (menambah rasa sambal) dan tumiskan bahan kisar.
  6. Apabila tumisan hampir kering, masukkan air dan biar sehingga pecah minyak. Kemudian, masukkan sedikit air lagi dan ulang semula proses selama 3x (TIPS : proses ini membuatkan sambal tahan lama)
  7. Perahkan air asam jawa dan masukkan ke dalam bahan tumis. Biarkan kuah mwreneh.
  8. Perasakan dengan garam dan gula sesedap rasa.
  9. Masukkan bawang besar yang dihiris dan gaul. Jikalau sambal seperti kering, masukkan sedikit sahaja air dan biarkan sedikit.
  10. Kwmudian, masukkan ikan dan gaul perlahan sehingga rata. Balik-balikkan agar sambal menyeluputi ikan. Angkat le pinggan dan boleh dihidangkan.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Kembung sambal berbawang yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.