Cara Gampang Menyiapkan Retak Seribu Masak Lemak Putih Anti Gagal

Retak Seribu Masak Lemak Putih

Anda sedang mencari ide Resep Retak Seribu Masak Lemak Putih yang Bikin Ngiler yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Retak Seribu Masak Lemak Putih yang Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Resep Retak Seribu Masak Lemak Putih, Menggugah Selera untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Retak Seribu Masak Lemak Putih yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Retak Seribu Masak Lemak Putih, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Retak Seribu Masak Lemak Putih yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Seterusnya merupakan gambar seputar Retak Seribu Masak Lemak Putih yang bisa kalian jadikan wawasan.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Retak Seribu Masak Lemak Putih yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Retak Seribu Masak Lemak Putih memakai 11 bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Selalu masak lemak kuning, kali ni cuba masak lemak putih pulak. Inspirasi daripada resepi cookpader @kamarullah . Tq kam 😊

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Retak Seribu Masak Lemak Putih:

  1. 1 kg retak seribu - cuci bersih
  2. 2 ulas bawang merah - dihiris
  3. 2 ulas bawang putih - dihiris
  4. 1 inci halia - dihiris
  5. 2 batang serai - dititik
  6. 1 cawan santan pekat
  7. 2 cawan air
  8. 1 biji cili merah - dihiris
  9. 1 kiub pati ikan bilis
  10. 1/2 sudu teh garam
  11. 1/2 sudu teh gula

Cara membuat Retak Seribu Masak Lemak Putih

  1. Bersihkan lala dan masukkan ke dalam periuk, seterusnya masukkan bawang merah, bawang putih, halia, cili merah dan serai.
  2. Masukkan santan bersama air, masak mendidih. Masukkan kiub pati ikan bilis, tambahkan garam dan gula secukup rasa. Bolehlah dipadam api.
  3. Retak Seribu Masak Lemak Putih dah siap..

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Retak Seribu Masak Lemak Putih yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.