Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam Anti Gagal
Anda sedang mencari inspirasi Resep Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam Anti Gagal yang unik?, Resep Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam yang Sempurna memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyajikan Resep Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam yang Menggugah Selera untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Next merupakan gambar berkaitan dengan Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam yang dapat Anda jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam memakai 18 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
#ChefZam #goldenapron Resepi mudah dan lazat ini sentiasa menjadi menu utama setiap kali adik beradik berkumpul di rumah ibu saya. Terutama di hari cuti Merdeka. Ini adalah resepi turun menurun dari nenek dan ibu tercinta.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam:
- Kari Ikan Cik Rose
- Bahan bahan
- 3 ketul isi Ikan Jenahak
- Sebungkus kecil rempah kari ikan Babas
- 3 sudu serbuk cili
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Daun kari
- 1 sudu teh halba campur
- Secubit garam
- Secubit gula
- Secubit Serbuk perasa
- 1/2 cawan Air asam jawa
- 1 cawan santan
- kuantiti bergantung pada ikan
- Bahan lain:
- 5 biji Kacang bendi
- 2 biji Tomato buah (dipotong 2)
Cara membuat Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam
- Panaskan minyak, tumis bawang merah bawang putih dan halba campur serta daun kari. Goreng sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kari ikan, serbuk cili, dan sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak dan tambahkan sedikit air. Bila mendidih dan pecah minyak., masukkan santan dan sedikit air.
- Tunggu sehingga mendidih dan masukkan ikan. Kemudian masukkan bendi dan tomato. Biarkan mendidih seketika kemudian dikecilkan api sehingga ianya pecah minyak. Masukkan garam, sedikit gula dan serbuk perasa. Sesuaikan rasa dan sedia untuk di hidang.
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Kari Ikan Jenahak Cik Rose #ChefZam yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!