Bagaimana Membuat Udang Kari Pedas Kedeboom, Sempurna
Sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Udang Kari Pedas Kedeboom, Enak Banget yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Udang Kari Pedas Kedeboom yang Menggugah Selera memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menghidangkan Resep Udang Kari Pedas Kedeboom Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Udang Kari Pedas Kedeboom yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Udang Kari Pedas Kedeboom, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Udang Kari Pedas Kedeboom enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Selanjutnya merupakan gambar tentang Udang Kari Pedas Kedeboom yang dapat Anda jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Udang Kari Pedas Kedeboom adalah 5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Udang Kari Pedas Kedeboom diperkirakan sekitar 1/2 jam.
Baca Juga
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Udang Kari Pedas Kedeboom yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Udang Kari Pedas Kedeboom memakai 14 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Anak buah cakap sambil masak, Acu masak apa, kenapa bau sedap sgt nih, anak buah 5 thun perempuan, larat plak dia makan Acu masak pedas nih🙊🙊 #goldenapron2020 #minggu4
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Udang Kari Pedas Kedeboom:
- Udang sederhana dalam 20 ekor (gaulkan dengan Tpg Bistari)
- 3 sudu besar santan
- 3 sudu besar serbuk kari daging Adabi (apa2 pun boleh)
- 3 Keping fish cake
- Minyak sedikit
- 1 1/2 sudu besar serbuk cili babas
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji cili api merah
- 1/2 biji bawang merah (potong bulat2)
- 3 tangkai daun kari
- Bijan (anggaran 1 sudu kecil)
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 cawan air suam
- Garam, gula, perasa sikit
Langkah-langkah untuk menyiapkan Udang Kari Pedas Kedeboom
- Letak minyak sedikit, tumis bawang putih, cili api merah, daun kari, bijan dan fish cake
- Bancuhkan serbuk kari adabi dgn serbuk cili babas serta santan, gaulkan sebati (letak air sedikit sahaja)
- Kemudian bancuhan atas tadi, masukkan dalam kuali serta 2 sudu besar sos tiram, letakkan garam,gula, perasa sedikit ke dalam kuali sehingga ada rasa, kecikkan api sederhana untuk jadikan kuah bancuhan tadi pekat dan tambah 1 cawan air suam
- Udang tadi kita gaulkan dengan serbuk tepung ayam bistari perisa pedas dalam 10 minit, kemudian goreng udang tadi dan jangan terlalu lama mengoreng, asingkan
- Kemudian selepas kuah kari tu pekat, masukkan bawang merah tadi & gaul serata sekejap sahaja dalam api masih tidak tutup
- Akhir sekali, udang yang di goreng tadi masuk dalam kuah kari tadi & gaul serata
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Udang Kari Pedas Kedeboom yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!