Cara Gampang Membuat Daging Goreng Kicap, Lezat Sekali
Sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Daging Goreng Kicap yang Menggugah Selera yang unik?, Resep Daging Goreng Kicap yang Enak memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi tutorial cara menghidangkan Resep Daging Goreng Kicap yang Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Daging Goreng Kicap yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Daging Goreng Kicap, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Daging Goreng Kicap yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar mengenai Daging Goreng Kicap yang dapat kamu jadikan inspirasi.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Daging Goreng Kicap yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Daging Goreng Kicap memakai 10 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
#goldenapron2020 Daging ni sedap di makan dengan nasi panas ataupun bubur nasi. Anak saya ratah macam tu je...sedap katanya. Bahannya sikit aja dan mudah. Cara masaknya pun mudah ajer.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Daging Goreng Kicap:
- 2 mangkuk daging (anggaran 300-500 gm)
- 1 sudu makan sos tiram*
- 1 sudu makan kicap*
- 1 sudu makan minyak bijan*
- 1 sudu makan sos ikan*
- 1 inci halia -ditumbuk
- 3 ulas bawang putih-ditumbuk
- 5 tangkai cili padi -dihiris (lebihkan jika suka pedas)
- 2 sudu makan sos tiram
- 3-5 sudu makan kicap
Cara untuk menyiapkan Daging Goreng Kicap
- Potong daging mengikut saize yang disukai. Perap dengan bahan yang bertanda * selama lebih kurang 30 minit atau lebih.
- Tumbuk halia dan bawang putih sehingga lumat.
- Goreng daging dengan sedikit minyak sehingga hilang air dan kering. Saya tutup kuali dengan tudung semasa nak keringkan air ni biar daging tu empuk sikit. Jangan lupa untuk kacau sekali sekala.
- Masukkan kicap dan sos tiram. Diikuti dengan bahan tumbuk dan cili padi. Perasakan jika perlu. Saya tak masukkan garam dan gula dah sebab dah cukup rasa. Tutup api apabila daging telah digaul sekata. Siap untuk dihidangkan.
- Sedap sangat kalau dimakan bersama bubur nasi.
-
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Daging Goreng Kicap yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!