Bagaimana Menyiapkan Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom, Enak

Lagi mencari ide Resep Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom yang Lezat yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Cara Gampang Menyiapkan Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom, Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Seterusnya merupakan gambar tentang Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom yang dapat Anda jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom adalah 1 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom diperkirakan sekitar 15 minit.
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom menggunakan 9 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Makanan mengamit memori.. Bila bercakap berkenaan makanan dan memori ni,banyak sebenarnya makanan-makanan yang enak zaman kita kanak-kanak dulu. Rasa rindu sangat kalau nak dikenang.Sebab memori merasa airtangan orang-orang yang kita sayang tu ada yang dah tak dapat lagi nak dirasa memandangkan kini ada di antara mereka yang telah tiada. Di sini Ain kongsikan resepi sempoi mak Ain iaitu Che Tom..Hanya dengan ikan goreng dan sambal kicap sempoi ni pun buat kita rasa seronok untuk meratahnya.Terkenang saat mak Ain goreng ikan caru di dapur.Baunya sungguh mengasyikkan.Tak sabar nak makan tapi kena tunggu dulu semua ahli keluarga ckup baru kami makan bersama. Jom lihat resepi simple tapi menyelerakan ini.Resepi mengamit memori 💖
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom:
- 1 ekor Ikan Cencaru -dibersihkan
- 2 tsp Serbuk kunyit
- 1 tsp Garam
- 1 cawan Minyak - untuk menggoreng
- Sambal Kicap Sempoi
- 1 biji Lada Merah - dihiris
- 1 biji Bawang Merah - dihiris
- 3 biji Limau Kasturi - dihiris
- 3 tbsp Kicap Manis
Cara untuk membuat Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom
- Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
- Siang ikan cencaru.Buang insang dan isi perut.Basuh bersih dan ketepikan sebentar.Sediakan mangkuk,masukkan serbuk kunyit dan garam.Kemudian masukkan ikan cencaru dan ratakan campuran serbuk kunyit dan garam tadi ke seluruh bahagian ikan.Luar dan dalam.Sedia untuk digoreng.
- Sediakan kuali dan masukkan minyak.Goreng ikan sehingga bertukar warna keemasan.Angkat dan tos minyaknya.
- Untuk membuat sambal kicap sempoi,hiris nipis bawang merah,cili dan limau kasturi.
- Masukkan ke dalam piring dan masukkan kicap.Gaul sebati dan sedia untuk dihidang bersama ikan cencaru goreng tadi.
- Ikan caru goreng dan sambal kicap sempoi Che Tom dah siap..Selamat mencuba 😊
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Ikan Caru Goreng Sambal Kicap Sempoi Che Tom yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!