Bagaimana Menyiapkan Ikan Parang Masak Lemak Cekur, Lezat

Ikan Parang Masak Lemak Cekur

Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ikan Parang Masak Lemak Cekur yang Menggugah Selera yang unik?, Resep Ikan Parang Masak Lemak Cekur Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara menyajikan Resep Ikan Parang Masak Lemak Cekur Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Ikan Parang Masak Lemak Cekur yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ikan Parang Masak Lemak Cekur, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Ikan Parang Masak Lemak Cekur enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Selanjutnya merupakan gambar tentang Ikan Parang Masak Lemak Cekur yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ikan Parang Masak Lemak Cekur adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Ikan Parang Masak Lemak Cekur diperkirakan sekitar 20 minit.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Ikan Parang Masak Lemak Cekur sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Ikan Parang Masak Lemak Cekur memakai 10 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Hujan lebat diluar, perkarangan rumah sudah dinaiki sedikit air. Fikiranku terus menjalar ke peristiwa banjir teruk di Chaah beberapa tahun yang lalu. Kesian atok-atok yang rumahnya di tenggelami air kerana sudah banyak hari air tak surut-surut. Dari banjir, terkenang pula masakan orang Jawa yang sedap ni. Dulu seronok juga balik kampung sebab dapat rasa masakan Jawa dari nenek. Salah satunya Ikan Masak Lemak Cekur. Cekur ini nama sejenis tumbuhan, senang hidup. Kebetulan Yani ada tanam cekur di dalam pasu, bolehlah Yani masak masakan nostalgia ini. Jika tiada cekur, rasa masakan orang Jawa ini hilang. Ia akan jadi macam masak lemak biasa. Jom ikut resepi yang Yani masak ini.😃

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Ikan Parang Masak Lemak Cekur:

  1. 3-4 potong ikan parang (digoreng terlebih dahulu)
  2. 1 kotak kecil santan
  3. 1 inci cekur (dikisar)
  4. 5 tangkai cili padi (dikisar)
  5. 1 biji bawang besar (dikisar)
  6. 3 ulas bawang putih (dikisar)
  7. 1 helai daun cekur (dihiris halus)
  8. 1 cawan air (untuk kuah)
  9. 1 sudu kecil garam
  10. 1 keping asam keping

Cara untuk menyiapkan Ikan Parang Masak Lemak Cekur

  1. Ikan boleh guna apa sahaja jenis. Yani guna ikan parang. Yani gorengkan sehingga garing kerana ikan ini banyak tulang. Angkat ikan dan toskan minyak.
  2. Yani kisarkan halus isi cekur, cili padi, bawang besar dan bawang putih. Kemudian tuang ke dalam periuk, tambah dengan sekotak santan, sesudu kecil garam dan sekeping asam keping. Kemudian Yani masukkan 1 cawan air.
  3. Kemudian letak periuk di atas dapur gas mula memasak. Setelah kuah mendidih, boleh masukkan hirisan daun cekur. Kacau kuah.
  4. Siap dihidangkan. Selamat mencuba.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Ikan Parang Masak Lemak Cekur yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.