Bagaimana Menyiapkan Singgang Ikan Kembong Anti Gagal
Lagi mencari ide Cara Gampang Membuat Singgang Ikan Kembong, Enak yang unik?, Resep Singgang Ikan Kembong, Enak Banget memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyajikan Bagaimana Menyiapkan Singgang Ikan Kembong, Sempurna untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Singgang Ikan Kembong yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Singgang Ikan Kembong, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Singgang Ikan Kembong yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Seterusnya adalah gambar tentang Singgang Ikan Kembong yang bisa kalian jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Singgang Ikan Kembong yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Singgang Ikan Kembong memakai 8 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
Lauk kegemaran suami dan anak-anak. Memang masak sambil senyum je la kalau diorang request lauk ni sebab mudah sangat nak masaknya. Hahahhaha...Tapi biasanya ikan tu saya akan angkat ke darat dan goreng kosong plak. Kalau tidak, alamatnya duk berenang sampai kesudah la ikan tu dlm kuahnya sebab tak berusik. 🤣🤣🤣🤣 Untuk lebih padu, bleh guna ikan tongkol. Tapi saya tak suka sangat ikan tongkol. Jadi biasanya guna ikan kembong atau selayang je la. P/S: Jangan komen gambar hasil hirisan bawang tu ya...anak darjah 3 yang hiris. Mama is pasrah aje laa....😆😆😆😆 #phopxcookpad2020 #goldenapron2020 #cookpadmalaysia
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Singgang Ikan Kembong:
- 3-5 ekor ikan kembong/ selayang
- 3 ulas bawang putih (dihiris - optional)
- 5 ulas bawang merah (dihiris)
- 2 inci kunyit hidup (dihiris)
- 2 inci lengkuas (dikelar/dihiris kasar)
- 2 keping asam keping
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu makan budu
Cara untuk membuat Singgang Ikan Kembong
- Jerang air bersama asam keping dan garam. Bila air mendidih, masukkan ikan dah rebus sebentar.
- Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain. Biarkan menggelegak lalu ditutup api. Siap!
- P/S: 1. kalau guna budu yang warnanya kelabu lagi cantik warna kuah. 2. Kalau suka pedas, boleh masukkan cili padi yang diketuk sikit ke dalam kuah.
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Singgang Ikan Kembong yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!