Cara Gampang Menyiapkan Sambal ikan temenung masam pedas, Sempurna
Sedang mencari inspirasi Resep Sambal ikan temenung masam pedas yang Lezat yang unik?, Bagaimana Membuat Sambal ikan temenung masam pedas, Enak Banget memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan sharing panduan cara menyajikan Resep Sambal ikan temenung masam pedas yang Menggugah Selera untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal ikan temenung masam pedas yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Sambal ikan temenung masam pedas, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Sambal ikan temenung masam pedas enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar tentang Sambal ikan temenung masam pedas yang dapat kamu jadikan wawasan.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Sambal ikan temenung masam pedas yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Sambal ikan temenung masam pedas menggunakan 13 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Sambal macam ni tak perlu kuah lain dah pon tak apa. Makan saja dengan nasi panas. Fuhhh terangkat 👍🏻 yummehhhh 🤤
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Sambal ikan temenung masam pedas:
- 4 ekor ikan temenung
- 4-5 biji cili padi merah*
- 2 biji cili besar hijau*
- 1 biji tomato*
- 3-4 biji bawang merah kecil*
- 4-5 ulas bawang putih*
- 1/2 st serbuk kunyit
- Garam
- Gula
- 1 biji limau nipis
- 2 sudu minyak ikan *optional
- 1/2 cawan air
- Minyak
Cara untuk menyiapkan Sambal ikan temenung masam pedas
- Mula mula siang dan goreng ikan temenung. Tak xterlalu garing dan ketepikan.
- Kemudian chop kan bahan yang bertanda (*) menggunakan chopper, kalau tak ada chopper boleh guna blender. Saya guna chopper sebab nak bagi nampak sedikit kasar.
- Seterusnya tumiskan bahan yang dah di chop kan tadi menggunakan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan sedikit serbuk kunyit dan 1/2 cawan air.
- Kemudian masukkan minyak ikan dan limau nipis dan perasakan dengan garam dan gula.
- Akhir sekali masukkan ikan temenung yang dah digoreng tadi dan kaup balik sekejap untuk ikan tu sebati dengan sambal. Shiapppppp 👍🏻🥰
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Sambal ikan temenung masam pedas yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!